Ukraina turi keturias veikiančias branduolines elektrines, kur gaminama maždaug pusė šalies elektros energijos, taip pat branduolinių atliekų saugyklų – vienas iš tokių objektų yra Černobylyje.

Prasidėjus karui, kilo nerimas dėl galimų neigiamų pasekmių, jeigu elektrinės ar saugyklos būtų apgadintos per kautynes.

Černobylyje 1986 metais įvyko didžiausia istorijoje branduolinė avarija, o praėjusį ketvirtadienį šios uždarytos jėgainės komplekso kontrolę perėmė Rusijos kariai.

„Ukrainos branduolinių objektų ir jos žmonių sauga ir saugumas būtų geriausiai užtikrintas, jei šis ginkluotas konfliktas baigtųsi tuojau pat“, – per Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) valdytojų tarybos posėdį kalbėjo generalinis direktorius Rafaelis Grossi.

„Pirmą kartą vyksta karinis konfliktas šalia didelės, visavertės branduolinės energijos programos objektų“, – pabrėžė jis.

Vienas diplomatinis šaltinis naujienų agentūrai AFP pranešė, kad parengtas rezoliucijos, smerkiančios Rusijos invaziją, projektas. Atsižvelgiant į dabartinę valdytojų tarybos sudėtį, tikėtina, kad vienai ar kitai rezoliucijai pritars dauguma valstybių.

Nors pats R. Grossi vengia tiesiogiai kritikuoti kurią nors iš konflikto šalių, Ukrainą remiančios valstybės narės gali siekti, kad rezoliucija būtų griežtai suformuluota Rusijos atžvilgiu.

Susitikime dalyvavusi JAV delegacija prie stalo pritvirtino ukrainiečių vėliavą su užrašu: „Šiandien visi mes esame Ukraina.“

Pirmadienį R. Grossi pareiškė gavęs pranešimų, jog Rusijos kariai yra netoli Zaporižios elektrinės Rytų Ukrainoje.

TATENA vadovas įspėjo, kad bet kokia „avarija, susijusi su Ukrainos branduoliniais objektais, gali turėti rimtų padarinių visuomenės sveikatai ir aplinkai“.

Trečiadienį R. Grossi sakė, jog „būtina užtikrinti, kad drąsūs žmonės, eksploatuojantys, reguliuojantys, tikrinantys ir vertinantys branduolinius objektus Ukrainoje, galėtų toliau saugiai, netrukdomai ir be nereikalingo spaudimo atlikti savo nepakeičiamą darbą“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją