Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) valdytojų tarybos rezoliucijoje taip pat „smerkiami Rusijos Federacijos veiksmai Ukrainoje, įskaitant branduolinių objektų kontrolės perėmimą jėga ir kitus smurto veiksmus“, rodo naujienų agentūrai AFP atsiųsta teksto kopija.

35 narių taryba rezoliuciją priėmė tvirta dauguma: „už“ balsavo 26 šalys, o „prieš“ – tik Rusija ir Kinija, pranešė diplomatinis šaltinis.

Pasak šaltinio, Indija, Pakistanas, Senegalas, Pietų Afrika ir Vietnamas per balsavimą susilaikė.

Kinijos ambasadorius prie JT Vienoje Wang Qunas pareiškė, kad rezoliucija „akivaizdžiai peržengtos TATENA įgaliojimų ribos, nes į ją įtraukta daug politizuotų elementų“.

Jo kolega rusas Michailas Uljanovas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad tekste „piktnaudžiaujama itin svarbia branduolinės saugos ir saugumo tema grynai politiniais tikslais“.

Ukraina turi keturias veikiančias branduolines elektrines, kur gaminama maždaug pusė šalies elektros energijos, taip pat branduolinių atliekų saugyklų – vienas iš tokių objektų yra Černobylyje.

Pirmadienį TATENA pranešė turinti informacijos, jog Rusijos kariai yra netoli Rytų Ukrainoje esančios Zaporižios elektrinės – didžiausios šalyje.

Surengti tarybos posėdį, prasidėjusį trečiadienį, paprašė Lenkija ir Kanada. Šios valstybės ir pasiūlė svarstytą minėtą rezoliuciją.

Černobylyje 1986 metais įvyko didžiausia istorijoje branduolinė avarija. Vasario 24-ąją šios uždarytos jėgainės komplekso kontrolę perėmė Rusijos kariai.

Trečiadienį TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi paragino nedelsiant nutraukti konfliktą.

„Ukrainos branduolinių objektų ir jos žmonių sauga ir saugumas būtų geriausiai užtikrintas, jei šis ginkluotas konfliktas baigtųsi tuojau pat“, – sakė jis per valdytojų tarybos posėdį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės