Apie tai pirmadienį pranešė Japonijos Užsienio reikalų ministerija.

Pasak jos, TATENA komanda, kuriai vadovaus šios agentūros branduolinio saugumo skyriaus vadovas Gustavo Caruso, lankysis Japonijoje vasario 14-18 dienomis ir savo vizito metu atliks šio vandens vertinimą.

Japonijos blogiausią visų laikų atominę katastrofą 2011 metų kovo 11 dieną sukėlė žemės drebėjimas ir po jo kilęs cunamis. Praėjus beveik 11 metams po šios nelaimės, pažeistus reaktorius vis dar reikia aušinti vandeniu. Taip kasdien susikaupia po maždaug 140 tonų užteršto vandens, kuris tuomet filtruojamas ir laikomas daugiau kaip 1 000 talpyklų.

Pasak jų operatorės kompanijos „Tepco“, vėliau šiais metais nebeliks vietos talpykloms, ir būtent dėl to Japonijos vyriausybė priėmė sprendimą nuo kito pavasario pradėti šio filtruoto ir praskiesto vandens išleidimą į jūrą.

Tačiau šiems planams priešinasi vietos žvejų asociacijos, būgštaudamos dėl padarinių savo verslui. Planų atšaukimo taip pat reikalauja aplinkosaugininkai ir kaimyninės Japonijos šalys Pietų Korėja ir Kinija.

Prie Fukušimos atominės elektrinės esančiose talpyklose šiuo metu laikoma daugiau kaip 1 mln. tonų vandens. Nors šis vanduo prieš laikymą apdorojamas, filtravimo sistema ALPS nepajėgi išfiltruoti radioaktyvaus izotopo tričio.

Japonijos vyriausybė ir „Tepco“ savo ruožtu argumentuoja, kad mažais kiekiais tritis nekenkia sveikatai, o pagal nustatytus planus panaudotas vanduo prieš išleidimą į jūrą bus praskiestas dar labiau nei reikalauja gairės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)