Šveicarijos rinkėjai turi nuspręsti, ar jie pritaria COVID-19 įstatymui, kuris išplės vyriausybės įgaliojimus kovoti su pandemija ir sušvelninti jos padarinius visuomenei bei ekonomikai.

Taip pat tikimasi, kad aiški dauguma palaikys naują įstatymą dėl policijos galių išplėtimo kovojant su terorizmu, nepaisant Jungtinių Tautų ir „Amnesty International“ perspėjimų.

Šis įstatymas leidžia policijai paprasčiau imtis prevencinių veiksmų susidūrus su „potencialiu teroristu“.

Jei policija mano, kad asmuo, vyresnis nei 12 metų, planuoja smurtinius veiksmus, įstatymas leistų jį griežčiau stebėti, apriboti judėjimą ir įpareigoti dalyvauti apklausose.

Taip pat su teismo leidimu policija galėtų skirti iki devynių mėnesių namų arešto asmenims, vyresniems nei 15 metų.

Kairieji įstatymo priešininkai mano, kad tai kelia pavojų Šveicarijos žmogaus teisių paveldui.

Du pasiūlymai dėl pesticidų uždraudimo sukėlė daugiausia triukšmo ir pykčio per kampaniją, kurios metu tarpusavyje aršiai diskutavo žemdirbiai.

Pirmoje populiarioje iniciatyvoje „Už Šveicariją be sintetinių pesticidų“ reikalaujama per 10 metų uždrausti naudoti juos šalies viduje, taip pat būtų uždrausti ir importiniai maisto produktai, pagaminti naudojant tokius pesticidus.

Pagal antrąją iniciatyvą „Už švarų geriamą vandenį ir sveiką maistą“ vyriausybės subsidijas galės gauti tik tie ūkiai, kurie nenaudoja pesticidų, o antibiotikus naudoja tik sergančių gyvūnų gydymui.
Taip pat būtų ribojamas skysto mėšlo, naudojamo laukams tręšti ir dėl to galinčio patekti į vandens sistemą, kiekis.

Aplinkosaugininkai ir kairieji politikai palaiko abi iniciatyvas.
Šveicarijos vyriausybė nori dvigubo balsavimo „Ne“, teigdama, kad šie pasiūlymai pakenks šalies maisto suverenumui.

Nors miesto rinkėjai iš esmės yra už, o kaimo rinkėjai, panašu, ketina balsuoti „Ne“, apklausos rodo, kad abu pasiūlymai greičiausiai bus atmesti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)