Trečiadienį paskelbtose vaizdajuostės ištraukose minimi parlamentarai, 31 metų Erikas Almqvistas, laikytas būsimu partijos lyderiu, ir 30 metų Kentas Ekerothas, šaukia rasistinius įžeidimus.

Ketvirtadienį bulvarinio laikraščio "Expressen" interneto svetainėje buvo paskelbta daugiau tos vaizdo medžiagos ir joje matyti, kaip tie du deputatai po pikto ginčo su girtu vyru prie greitojo maisto restorano pasiima metalinius strypus.

"Mes gynėmės", - vaizdajuostėje sako K.Ekerothas, kuris propaguoja griežtesnes bausmes jauniems nusikaltėliams. Tą vaizdajuostę jis nufilmavo 2010 metais; joje abu parlamentarai atrodo apsvaigę.

Kai pasigirsta policijos sirenos, abu vyrai padeda strypus, grįžta prie minėto girtuoklio ir sako policijos pareigūnams, kad jis jiems grasino.

Kitoje scenoje K.Ekerothas pastumia jauną moterį prie automobilio ir sako: "Darau, ką, po velnių, noriu. Supratai?"

Partija kol kas nieko nekomentavo, bet jos atstovas Martinas Kinnunenas "Expressen" sakė, kad K.Ekerothas "padarė pertrauką" dėl visų parlamentinių darbų.

Trečiadienį E.Almqvistas atsistatydino iš partijos atstovo ekonominės politikos klausimais pareigų - dėl tos pačios vaizdajuostės ištraukų, kuriose jis šaukia rasistinius įžeidimus dviem vyrams, o įsikišti pabandžiusią moterį pavadina kekše.

Švedijos demokratų lyderis Jimmie Aakessonas neseniai paskelbė rasistinių ir "ekstremistinių" elementų partijoje "valymą".

Pirmadienį paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad partiją remia maždaug 11 proc. švedų. Į Švedijos parlamentą partija pateko 2010 metais, laimėjusi 5,7 proc. balsų ir gavusi 20 vietų.

Parama jai padidėjo tokiu metu, kai Švedijos pramonė atleidžia daug darbuotojų, o visa šalis jaučia Europos skolų krizės poveikį.