Tai sakoma komiteto ataskaitoje, rašo portalas „eurointegration“, remdamasis Švedijos televizijos kanalu SVT.

Parlamento pranešime, kuris turėtų būti paskelbtas pirmadienį, pažymima, jog nors Rusijos sausumos pajėgos yra Ukrainoje, negalima atmesti Švedijos užpuolimo galimybės.

„Rusija taip pat dar labiau sumažino karinės jėgos panaudojimo slenkstį ir demonstruoja didelį polinkį į politinę ir karinę riziką. Rusijos gebėjimas vykdyti operacijas naudojant karines oro pajėgas, karines jūrų pajėgas, didelio nuotolio ginkluotę ar branduolinį ginklą prieš Švediją išlieka nepakitęs“, - rašoma dokumente.

Pasak STV, ataskaitoje išdėstyta nauja Švedijos gynybos doktrina, grindžiama naryste NATO, skirtingai nuo ankstesnės doktrinos, kuri rėmėsi bendradarbiavimu su kitomis Šiaurės šalimis ir ES.

Švedija stengiasi stiprinti savo gynybą ir, prasidėjus Rusijos plataus masto invazijai į Ukrainą, 2022 metais pateikė paraišką stoti į NATO.

Kol kas Švedijos paraiškos prisijungti prie Aljanso neratifikavo tik Turkija ir Vengrija.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas anksčiau dar sykį pareiškė, kad Švedija įvykdė visus stojimo į NATO reikalavimus, ir išsakė viltį, kad ji taps Aljanso nare iki liepos mėnesį Vilniuje įvyksiančio NATO viršūnių susitikimo.

Savo ruožtu Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoğanas pareiškė, kad artimiausiu metu nepritars Švedijos stojimui į NATO.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją