Nors bet koks staigus valdžios pasikeitimas diktatoriškoje valstybėje – neabejotinai skaidrumo stokojantis procesas (juo labiau, jog Šiaurės Korėja garsėja neprognozuojamais sprendimais), dabartinis 36 metų šalies lyderis, nuo tada, kai 2011 metais valdžią perėmė iš savo tėvo, ne kartą sugebėjo įrodyti galintis valdyti.

Tada ir nutilo visi teigusieji, jog galbūt dabar Šiaurės Korėja, panašiai kaip kažkada Kinija, kiek atsivers, ypač ekonomikos prasme, ar pakeis santykių su Jungtinėmis Valstijomis formatą, sako Pusan valstybinio universiteto profesorius Robertas Kelly.

„Tikrai kaip reikiant nustebčiau, jeigu neatsirastų naujas lyderis, naujas kompromisų priešininkas, arba asmuo, kuris išlaikytų Šiaurės Korėją tokią, kokia ji yra dabar, taigi, nebūčiau toks tikras, kad Šiaurės Korėja be Kim Jong Uno pražūtų. Privalome susitaikyti su faktu, kad Šiaurės Korėja labai stabili ir kurį laiką dar tikrai bus su mumis“, – teigia R. Kelly, apie Šiaurės Korėją rašantis iš Pietų Korėjos.

Kaip ir visais klausimais, susijusiais su Šiaurės Korėja, praktiškai neįmanoma sužinoti, kas iš tikrųjų dėjosi antradienį. JAV pareigūnai teigia, kad Kim Jong Uno būklė po praeitą savaitę jam atliktos širdies ir kraujagyslių operacijos yra kritinė. Pietų Korėjos prezidento administracijos atstovai tvirtina, kad Kim Jong Unas „dirba įprastu ritmu“ šalies provincijoje, nefiksuojamas joks neįprastas karinis judėjimas.

Jeigu Kim Jong Unas dėl sveikatos nebegalės eiti vadovo pareigų, pirmiausia kils jo įpėdinio klausimas. Turint omenyje, kad Šiaurės Korėją nuo tada, kai po Antrojo pasaulinio karo susikūrė ši valstybė, valdo viena šeima, praktiškai neabejojama, kad ir naujasis lyderis ateis iš tos pačios dinastijos.

Nuo tada, kai iš tėvo perėmė vadovavimą Šiaurės Korėjai, Kim Jong Unas pašalino ne vieną įtakingą valdininką, įskaitant ir savo dėdę. 2017 metais Malaizijos oro uoste cheminiu ginklu buvo nužudytas jo netikras brolis Kim Jong Namas. Tokiu būdu buvo pašalintas paskutinis to paties kraujo dabartinio lyderio kliuvinys žaidime dėl įtakos.

Nors Šiaurės Korėjos patriarchalinėje lyderystės struktūroje dominuoja vyrai, pati geriausiai matoma šeimos narė yra lyderio jaunesnioji sesuo Kim Yo Jong. 2018 metais ji buvo Kim Jong Uno atstovė Pietų Korėjos žiemos olimpinėse žaidynėse, taip pat tapo pirmąją artimiausios jo šeimos nare apsilankiusia Seule, kartu su broliu dalyvavo viršūnių susitikimuose Vietname ir Singapūre su Jungtinių Valstijų prezidentu Donaldu Trumpu.

Pastarasis džiaugiasi draugyste su Šiaurės Korėjos lyderiu, nors ir primygtinai ragina mainais už sankcijų palengvinimą atsisakyti branduolinio ginklo.

Kiti gana žymūs vyriškos lyties Kimų šeimos nariai – dabartinio lyderio vyresnysis brolis Kim Jong Chol ir nužudytojo netikro brolio sūnus Kim Han Sol – neturi tvirtos politinės paramos valdančioje partijoje.

Taip pat nevertėtų atmesti galimybės, kad Kimas turi sūnų iš ankstesnių santykių: Pietų Korėjos dienraštis „DongA Ilbo“ 2017 metais skelbė, kliaudamasis vienu parlamentiniu komitetu, kad šalies žvalgyba išsiaiškinusi, kad 2010 metais Kimui gimė sūnus.

„Tiesiog išorinis pasaulis norėtų manyti, kad Šiaurės Korėjos valdančioji sistema žlugs, jeigu neteksime dar vieno Kimo. Tik faktas tas, kad žymiai daugiau režimo lyderių siekia tų pačių interesų kaip ir Kimų šeima, tad menkai tikėtina, kad šalyje ilgam įsitvirtintų lyderio vakuumas“, – sako Sejong centro Šiaurės Korėjos studijų vadovas Cheong Seong Chang.

Išlikimas daug metų buvo pasikartojanti Šiaurės Korėjos bandymų susitarti su Jungtinėmis Valstijoms tema, Pchenjano režimas argumentavo, kad pagrindinė priežastis, kodėl šaliai reikalingi branduoliniai ginklai – amerikiečių vadovaujami karai Irake ir Afganistane. Kim Jong Unas, pradėjęs vadovauti šaliai, kiek suintensyvino šias pastangas: pirmą kartą buvo testuojamos tarpžemyninės balistinės raketos, į ką D. Trumpas reagavo grasindamas „įsiūčiu ir ugnimi“ bei, žinoma, griežtesnėmis ekonominėmis sankcijomis.

Susitikimai su D. Trumpu

Kim Jong Uno surengtos provokacijos paskatino ne vieną susitikimą su D. Trumpu. Tai buvo pirmieji tokie Šiaurės Korėjos lyderio susitikimai su Baltųjų Rūmų vadovu. Ir, nors sankcijos ir nebuvo panaikintos, nuo tada Kim Jong Unas ir toliau rūpinasi šalies ginkluote ir siekia, kad Šiaurės Korėja pasaulyje būtų priimama kaip branduolinį ginklą turinti valstybė.

Menkai tikėtina, kad tai pasikeis, net jeigu prie šalies vairo stos jo sesuo ar panašaus kalibro įpėdinis.

„Neverta tikėtis, kad, nebelikus Kim Jong Uno, pasikeis Šiaurės Korėjos požiūris branduoliniu klausimu. Šalies branduolinis ir balistinis arsenalas yra vienintelė garantija, kad šalis apsaugota nuo karinės intervencijos iš užsienio. Potencialus Kim Jong Uno įpėdinis ar įpėdinė tikrai lengvai neatsisakys šio kozirio“, – sako Azijos rizikų skyriaus vadovė iš konsultacijų bendrovės „Verisk Maplecroft“ Miha Hribernik.

D. Trumpas, kuriam šiais metais teks dalyvauti rinkimuose, pastaruoju metu neatrodo nusiteikęs daryti dar didesnį spaudimą Šiaurės Korėjai. Praeitą mėnesį jis parašė Kim Jong Unui, siūlydamas pagalbą kovoje su naujuoju koronavirusu. Laiškas sulaukė viešos Šiaurės Korėjos lyderio sesers reakcijos.

Lanksti sistema

Kim Jong Unas – užkietėjęs rūkalius, pasaulyje siaučia pandemija, tad tarsi nebūtų labai keista, jeigu kas nors staiga nutiktų Šiaurės Korėjos lyderiui. Taip pat tiesa, jog tikslios informacijos apie Šiaurės Korėjos lyderio sveikatą turi labai mažai žmonių.

Kai 1994 metais mirė jo senelis Kim Il Sung, valdžia jo mirtį beveik dvi dienas laikė paslaptyje, kol nebuvo priimtas sprendimas dėl įpėdinio. Panašiai 2011 metais tik po dviejų dienų visam pasauliui buvo pranešta apie jo tėvo Kim Jong Ilo mirtį, savo knygoje teigia kadaise antras pagal svarbą žmogus Šiaurė Korėjoje buvęs Thae Young Ho, 2016 metais pasitraukęs į Pietų Korėją.

Įpėdinio parinkimo procesas po dviejų lyderių mirties puikiai iliustruoja, kad staigus vadovo pasikeitimas nė karto drastiškai nepakeitė Šiaurės Korėjos politinės sistemos, sako vienos garsiausių Pietų Korėjos teisės bendrovių „Kim & Chang“ advokatas Kwon Eun Min.

„Visi nerimavo, kad, nebelikus lyderių, kurie labai griežtai viską kontroliavo, gali pasikeisti galios pusiausvyra, tačiau Šiaurės Korėjos vidaus aparatas žymiai patikimesnis ir tvirtesnis, nei išorinis pasaulis gali įsivaizduoti“, – sako Šiaurės Korėjos teisės sistema besidomintis specialistas.