Specialistai sako, jog iš tikrųjų šis skaičius gali būti tik ledkalnio viršūnė – esą realybė dar baisesnė: narkomanų skaičius Irane gali siekti ir 5 proc. visų gyventojų, pažymi „Globe and Mail“. Kitais žodžiais tariant, iš 80 mln. Irano gyventojų narkotinėmis medžiagomis piktnaudžiauja 4 mln. žmonių.

Populiariausi narkotikai Irane –  krekas ir namų sąlygomis gaminamas vadinamasis shishe. Abi minėtosios narkotinės medžiagos gana pigios ir paprastai pasigaminamos namų sąlygomis ar primityviose laboratorijose.

„Mums neramu, nes sankcijos ir prastėjanti ekonominė padėtis gali paskatinti priklausomus žmones keisti vartojimo įpročius – nuo mažesnį pavojų keliančio opiumo rūkymo pereiti prie itin pavojingų svaiginimosi būdų (heroino ar shishe injekcijų)“, - teigia nevyriausybinės priklausomybės nuo narkotikų gydymo programos „Rebirth Society“ vadovas Abbasas Deilamizade.

Dėl Vakarų sankcijų, per kurias šios problemos sprendimui praktiškai nebelieka lėšų, Iranas minėtąją bėdą, aktualią ir tiems patiems Vakarams, paliekamas spręsti vienas. Jungtinių Tautų narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo prevencijos biuras Irane per ketverius metus teturėjo truputį daugiau nei 13 mln. dolerių (33,67 mln. Lt).

Palyginkime: nuo 2000 metų Amerika Kolumbijai kovai su narkotikų kontrabanda davė daugiau nei 5 mlrd. dolerių (12,95 mlrd. Lt).

Personalo taip pat stinga: per tris dešimtmečius kovoje su narkotikų kontrabandininkais žuvo apie 3 tūkst. 700 Irano karių.

„Šie vyrai kovoja savąją Kolumbijos karo su narkotikais versiją, tačiau skirtumas tas, jog jie milijardų dolerių negauna, o spręsti tenka iš kitos šalies atkeliaujančių narkotikų problemą“, - teigia Italijos pareigūnas Jungtinių Tautų narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo prevencijos biuro atstovybėje Teherane Antonio de Leo.

Paskutiniu metu heroinui į Iraną patekti vis sunkiau, jam užkerta kelią griežta Irano pasienio kontrolė, palei 900 kilometrų ilgio sieną pastatytos sienos, iškasti grioviai. Pareigūnai sako nuo 2011 metų kovo iki 2012 metų kovo sulaikę 500 tonų narkotikų. Nepaisant to, Iranas tvirtina, jog į šalį iš Afganistano kiekvienais metais atkeliauja apie 2 tūkst. 500 tonų heroino (dauguma jo yra pakeliui į Europą).

Nors ir gauna mažiau lėšų nei kitos šalys, Iranas tvirtina darantis viską, kad kova su narkotikais būtų laimėta. Remiantis 2012 metų JT parengta ataskaita, šalies pareigūnai sulaikė daugiausia opiatų ir heroino visame pasaulyje.