A. F. al Burhanas spalio 25 dieną paleido ministro pirmininko Abdallos Hamdoko vadovaujamą vyriausybę, sulaikė civilius vadovus ir paskelbė šalyje nepaprastąją padėtį. Šis žingsnis sulaukė griežto tarptautinio pasmerkimo.

Žinia apie naujos pereinamojo laikotarpio tarybos paskyrimą paskelbta likus dviem dienoms iki planuojamų masinių protestų prieš perversmą.

Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus atstovas Stephane'as Dujarricas Niujorke sakė, kad įvykiai Sudane „labai neramina“.

„Norime išvysti kiek įmanoma greitesnį sugrįžimą prie pereigos“, – sakė jis žurnalistams.

„Norime, kad būtų paleisti ministras pirmininkas ir visi kiti politikai bei vadovai, kurie buvo sulaikyti“, – pridūrė jis.

Jungtinių Tautų specialusis atstovas Sudanui Volkeris Perthesas per uždarą Saugumo Tarybos posėdį įspėjo, kad „dialogo ir taikaus [krizės] užbaigimo langas užsiveria“, sakė Jungtinės Karalystės ambasadorė Barbara Woodward.

Sudano informacijos ministerija, likusi lojali nušalintai vyriausybei, citavo nušalintą informacijos ministrą Hamzą Baloulą, sakiusį, kad tarybos suformavimas yra „perversmo priemonių pratęsimas“.

Pagal paskelbtą įsaką, A. F. al Burhanas, vadovavęs Sudano valdančiajai tarybai, suformuotai 2019 metų rugpjūtį, kai buvo nušalintas ilgametis autokratiškas prezidentas Omaras al Bashiras, išsaugos savo postą.

Sukarintų pajėgų vadas Mohamedas Hamdanas Daglo toliau dirbs jo pavaduotoju 14-a narių turinčioje taryboje.

Iš kariškių ir civilių sudarytoje taryboje taip pat lieka dirbti įtakingi kariuomenės veikėjai Shamsaldine al Kabashi (Šamsaldinė Kabašis), Yasseras al Atta (Jasiras Ata) ir Ibrahimas Gaberas.

Tačiau iš tarybos buvo pašalinti visi Aljanso už laisvę ir permainas (FFC) atstovai. Šis civilių blokas 2019 metais vadovavo protestams prieš O. al Bashirą.

Tarp civilių tarybos narių yra buvęs parlamentaras Abou al Qassemas Bortoumas (Abu Kasemas Bortumas) – verslininkas, pasisakantis už Sudano santykių su Izraeliu normalizavimą.

Tarybos narių sąraše taip pat yra sufijus Salma Abdelgaberas iš šalies centrinėje dalyje esančios Geziros valstijos, Youssefas Gad Karimas iš Šiaurės Kordofano valstijos, Abdelbaqi al Zubairas, atstovaujantis Chartumo valstijai, ir koptė Rajaa Nicola.

Buvę sukilėlių lyderiai Malikas Agaras, Alhady Idrisas ir Altaheras Hagaras, kurie 2020 metais pasirašė taikos susitarimą su vyriausybe, išsaugojo savo postus taryboje.

Valstybinė televizija pranešė, kad po konsultacijų bus paskirtas dar vienas tarybos narys iš Rytų Sudano.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją