Teigiama, kad sudaniečiai nusprendė, jog paukštis vykdė slaptą šnipinėjimo misiją, kai aptiko prie jo pritvirtintą navigacijos įrangą ir saulės energija įkraunamą prietaisą, galintį per palydovą siųsti vaizdus, remdamasis Egipto svetaine „El Balad“ teigė laikraštis „Haaretz“.

Prie grifo kojos taip pat buvo pritvirtintas žymeklis su Izraelio gamtos tarnybos ir Jeruzalės Hebrajų universiteto pavadinimais. Tai paskatino manyti, kad grifą pasiuntė Izraelis.

Šie pranešimai pasirodė po to, kai Sudanas pareiškė, jog spalio mėnesį netoli Sudano sostinės Chartumo Izraelis susprogdino vieną ginklų sandėlį, prieš tai užblokaves šalies gynybinius radarus.

Reido, per kurį žuvo du žmonės, Izraelis nekomentavo. Teigiama, kad iš minimo sandėlio ginklai buvo tiekiami palestiniečių karinei grupuotei „Hamas“.

Izraelio pareigūnai pripažino, kad grifas, per dieną galintis nuskristi iki 600 km, buvo su izraeliečių įranga, bet tvirtino, kad ji buvo skirta paukščių migracijai tyrinėti.

Izraelio gamtos ir parkų tarnybos ekologas Ohadas Hazofe tinklalapiui „Ynet“ sakė, kad šis paukštis yra vienas iš 100 grifų, prie kurių spalio mėnesį buvo pritaisyta navigacijos įranga. Tačiau ji buvo skirta atstumui ir aukščiui matuoti, o ne šnipinėti.

„Tai vienintelis būdas sužinoti, jog paukščiui kažkas atsitiko. Jis staiga liovėsi skridęs ir pradėjo keliauti žeme“, – sakė jis.

Pernai panašiai buvo atsitikę ir Saudo Arabijoje. Vietos žiniasklaida skelbė, kad pareigūnai „sulaikė“ paukštį – taip pat grifą, kuris, kaip įtariama, šnipinėjo ir dalyvavo „sionistų sąmoksle“.

Saudo Arabijos pareigūnai vėliau paneigė šias spėliones ir sukritikavo žurnalistus, paskelbusius skubotas išvadas, kai Izraelis paaiškino, jog šis paukštis yra vieno migracijos tyrimo dalis.