„Paleidžiame juos, perduodami prezidentui T. Mbeki", - per ceremoniją sakė ministras Abdelrahimas Mohammedas Husseinas Sudano kariuomenės štabe Chartume, praėjus daugiau nei trims savaitėms po išminuotojų sulaikymo.

T. Mbeki Sudano sostinėje nuo praeito ketvirtadienio susitiko su įvairiais pareigūnais, įskaitant prezidentą Omarą al Bashirą, siekdamas grąžinti prie derybų stalo Sudaną ir Pietų Sudaną, kurių dialogas nutrūko po praeitą mėnesį abiejų šalių pasienyje vykusių susirėmimų.

„Iškėliau klausimą dėl jūsų prezidentui O. al Bashirui, o vyriausybė mums paaiškino jūsų arešto aplinkybes - tada paprašėme prezidento O. al Bashiro jus paleisti", - nurodė T. Mbeki, kreipdamasis į keturis išvaduotus JT darbuotojus: britą, norvegą, pietų afrikietį ir pietų sudanietį.

„Visi kartu eisime į autobusą", - pridūrė jis, o vėliau kartu su išminuotojais įsėdo į mikroautobusą ir išvyko su kortežu.

Kol kas neaišku, ar jie išvažiavo tiesiai į oro uostą.

A.M. Husseinas sakė, kad išminuotojai buvo paleisti, nes du iš jų dirbo vienai Pietų Afrikos Respublikos bendrovei, esą Sudanas vertina prezidento T. Mbeki pastangas išspręsti problemas tarp Sudano ir Pietų Sudano.

Tačiau ministras kaltino šiuos užsieniečius „dirbus vienai iš šalių", nes jie buvo sulaikyti kovos veiksmų zonoje.