Nuotraukos, kuriose Europos Sąjungai priklausančios Vengrijos ministras pirmininkas spaudžia ranką Rusijos prezidentui V. Putinui, „labai nejaukios ir nemalonios“ bei prieštarauja logikai, turint omenyje, kokia skaudi istorija jungia Budapeštą ir Maskvą, trečiadienį sakė Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas.

„Labai nemalonu matyti tokį vaizdą. Kaip galima spausti ranką nusikaltėliui, pradėjusiam agresijos karą? Ir tai daro Vengrijos, su Rusija turinčios tragišką istoriją, premjeras“, – per interviu „Reuters“ Paryžiuje sakė Estijos vyriausybės vadovė.

„Juk tai dar ne tokia ir sena istorija, tai, kas nutiko Vengrijoje, ką ten padarė rusai“, – kalbėjo politikė.

Vengrijos ministro pirmininko administracijos vadovas Gergejus Guijašas trečiadienį pabandė atsakyti į kritiką dėl premjero V. Orbano susitikimo su Rusijos prezidentu Kinijoje. Savo atsakymus G. Guijašas pateikė Vengrijos televizijos kanalui ATV.

Viktoras Orbanas, Vladimiras Putinas

V. Orbano aparato vadovas pakomentavo kritiką, kurios sulaukė iš Jungtinių Valstijų ambasadoriaus Vengrijoje Davido Pressmano, pareiškusio, kad Vengrijos premjeras „nusprendė būti šalia žmogaus, kurio pajėgos atsakingos už nusikaltimus prieš žmogiškumą Ukrainoje“.

„Jeigu prisimintume ankstesnius metus, tai prisimintume ir daug Joe Bideno ir prezidento Putino susitikimų“, – pakomentavo situaciją G. Guijašas ir pasiūlė pasižiūrėti tų susitikimų nuotraukas.

Į ATV žurnalisto užuominą, kad Jungtinių Valstijų ir Rusijos prezidentai matėsi tik iki tol, kol Rusija pradėjo invaziją į Ukrainą, Vengrijos valdininkas priminė „pokalbių apie taiką ir būtinybę užbaigti rusų agresiją svarbą“: „Būtent tai mūsų ministras pirmininkas ir darė, ir kitiems patarčiau pasielgti taip pat.“

G.Guijašas visgi nuo tiesioginio atsakymo į klausimą, kodėl V. Orbanas susitikime su V. Putinu agresiją prieš Ukrainą pavadino Rusijos propagandos terminu „karinė operacija“, išsisuko – tik priminė, kad oficiali Budapešto pozicija – karo smerkimas ir pagarba Ukrainos teritoriniam vientisumui.

V. Putinas ir V. Orbanas susitiko antradienį Pekine. Apie tai pranešė oficiali Vengrijos naujienų agentūra MTI, remdamasi V. Orbano atstovu.

Abu politikai Pekine dalyvavo aukščiausiojo lygio susitikime, skirtame Kinijos „Juostos ir kelio“ iniciatyvai (BRI).

V. Orbanas per pokalbį su Rusijos prezidentu, kuris prieš 600 dienų pradėjo invaziją į Ukrainą, pabrėžė taikos svarbą. Ministras pirmininkas, anot jo, atstovo, sakė: „Visam žemynui, įskaitant Vengriją, ypač svarbu, kad liautųsi pabėgėlių srautai, sankcijos (Rusijai) ir mūšiai (Ukrainoje).“

V. Putinas savo ruožtu pareiškė, kad svarbu turėti galimybę „su viena iš Europos Sąjungos valstybių narių, šiuo atveju su Vengrija, apsikeisti nuomonėmis ne tik dvišalių santykių, bet ir situacijos pasaulyje bei Europoje srityje“.

„Mes žinome, kad mūsų pozicijos toli gražu ne visada sutampa, bet turėti galimybę apsikeisti nuomonėmis, mano supratimu, visada yra nepaprastai svarbu“, – pridūrė V. Putinas.

Iš visų Europos Sąjungos šalių vienintelė Vengrija palaiko tokius artimus santykius su Rusija, ji vertinama kaip galima gruodį planuojamo sprendimo, ar pradėti derybas su Ukraina dėl narystės Sąjungoje, priešininkė. Tam, kad derybos dėl narystės prasidėtų, reikalingas visų 27 bloko valstybių narių pritarimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)