„Mūsų pajėgų kovinė parengtis išlieka. Tai pasakytina ir apie tarptautines kovines grupes Rytų Europoje“, – spaudos konferencijoje sakė J. Stoltenbergas.

Keturios tarptautinės kovinės grupės yra dislokuotos Lenkijoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

J. Stoltenbergas pabrėžė, kad koronavirusas neaplenkė NATO, nes Aljanse užfiksuota užsikrėtimo atvejų, tačiau jis kaip ir anksčiau yra pasirengęs atremti bet kokias grėsmes.

„NATO pajėgumas vykdyti operacijas nebuvo pakirstas. Mūsų pajėgos išlaiko kovinę parengtį, o mūsų darbas tęsiasi“, – pažymėjo generalinis sekretorius.

Pasak jo, Aljanse, kaip ir visur, yra susirgusiųjų ir karantino besilaikančių žmonių. Kai kurias pratybas teko modifikuoti arba atšaukti.

„Mūsų personalo sveikata ir saugumas yra pirmaeilės svarbos. Taip pat gyvybiškai svarbu palaikyti mūsų pasirengimą“, – pridūrė J. Stoltenbergas.

Jis nurodė, kad COVID-19 pandemija veikia visus visame pasaulyje, išreiškė užuojautą tiems, kas dėl šios ligos prarado artimuosius, ir padėkojo medicinos darbuotojams ir kariškiams, padedantiems kovoti su koronavirusu.

Sprendimas dislokuoti Baltijos šalyse ir Lenkijoje NATO tarptautinį batalioną buvo priimtas per NATO viršūnių susitikimą Varšuvoje 2016 metų birželio 8 dieną.

Anksčiau NATO nurodė, kad šios priešakinių pajėgų kovinės grupės yra „gynybinės ir proporcingos sulaikymo pajėgos, visiškai atitinkančios NATO tarptautinius įsipareigojimus“.

„Jos aiškiai parodo, kad vienos NATO narės užpuolimui priešinsis visos Šiaurės Atlanto sąjungos pajėgos“, – skelbė organizacija.