Dokumente teigiama, kad Ukrainos ateitis – narystė NATO. Leidinys pažymi, kad toks pažadas jau buvo duotas 2008 m. Bukarešte įvykusio viršūnių susitikimo metu. Dabartinėje dokumento versijoje nepateikti jokie stojimo terminai.

Taip pat tekste nurodyta, kad Ukraina gali būti pakviesta tapti NATO nare tik jeigu visos Aljanso valstybės narės nuspręs, jog Ukraina atitinka stojimo sąlygas. Kalbant konkrečiau, Ukrainai reikia įgyvendinti reformų demokratijos ir operatyvinio suderinamumo su NATO srityse. Šį procesą reguliariai stebės užsienio reikalų ministrai.

„Mes pasiruošę pakviesti Ukrainą, jeigu visi sąjungininkai nuspręs, kad ji atitiks stojimo kriterijus“, – toks yra paskutinis svarbiausios pareiškimo ištraukos sakinys.

„Spiegel“ pabrėžia, kad tai – ne galutinė pareiškimo versija, ją dar aptarinėja sąjungininkai.

Šios redakcijos autentiškumą patvirtino Volodymyras Zelenskis, kuris jau pavadino „absurdu“ sprendimą nenurodyti ne tik stojimo, bet net kvietimo tapti NATO nare terminų bei įvairias sąlygas, kad Ukraina būtų pakviesta.

Zelenskis: būtų absurdiška, jei NATO viršūnių susitikime Ukrainai nebūtų pasiūlyta narystė Aljanse

V. Zelenskis teigia, kad būtų absurdiška, jei NATO viršūnių susitikime jo šaliai nebūtų pasiūlyta narystė Aljanse.

Kaip rašo „Sky News“, V. Zelenskis tai pareiškė savo tviterio paskyroje.

Valstybės vadovas įraše pažymi, kad Ukraina „nusipelnė pagarbos“, ir priduria, jog, regis, „nėra pasirengimo“ pakviesti Ukrainą prisijungti prie NATO ar priimti šalį į Aljanso gretas.

„Nėra precedento ir yra absurdiška, kai nenustatomas nei pakvietimo, nei Ukrainos narystės tvarkaraštis. Tuo pat metu netgi pridedama neaiški formuluotė apie „sąlygas“ pakviečiant Ukrainą“, – rašo V. Zelenskis.

„Regis, nėra pasirengimo nei pakviesti Ukrainą į NATO, nei paversti ją Aljanso nare. Tai reiškia, kad paliekama galimybė derėtis dėl Ukrainos narystės NATO derybose su Rusija. O Rusijai tai reiškia postūmį tęsti savo terorą“, – akcentuoja Ukrainos prezidentas.

Diskusijos dėl galimos Ukrainos narystės NATO veikiausiai dominuos Aljanso viršūnių susitikime Vilniuje. Nors NATO narės sutaria, kad Ukraina negali prisijungti prie Aljanso, kol jos teritorijoje vyksta Rusijos sukeltas karas, esama išsiskiriančių nuomonių dėl valstybės stojimo proceso spartos ir sąlygų pasibaigus karo veiksmams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)