Parlamentarai trečiadienį vienbalsiai priėmė įstatymą, kuriuo atšaukiamas Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties (CTBT) ratifikavimas, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS.

Kad įstatymas įsigaliotų, jį dar turi pasirašyti prezidentas Vladimiras Putinas. Tai laikoma formalumu, nes V. Putinas pats paskelbė apie galimą Rusijos pasitraukimą iš sutarties.

V. Putinas pasitraukimą iš CTBT argumentavo tuo, kad Rusija turi turėti tokias pat galimybes, kaip antroji didelė branduolinė valstybė – JAV. Vašingtonas 1996 m. priimtos sutarties iki šiol nėra ratifikavęs, o Rusija tai padarė 2000 m.

Nors visuotinis bandymų draudimas niekada oficialiai neįsigaliojo, nuo praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio jo laikėsi visos šalys, išskyrus Šiaurės Korėją.

V. Putinas stebėjo balistinių raketų bandomąjį paleidimą


Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį nuotoliniu būdu stebėjo balistinių raketų pratybas, pranešė Kremlius praėjus kelioms valandoms po to, kai Rusija pradėjo svarbios branduolinių bandymų uždraudimo sutarties ratifikavimo atšaukimo procesą.

„Vadovaujant Rusijos ginkluotųjų pajėgų vyriausiajam vadui Vladimirui Putinui, buvo surengtos pratybos su branduolinio atgrasymo pajėgų sausumos, jūrų ir oro komponentais, – sakoma Kremliaus pranešime. – Per pratybas vyko praktiniai balistinių ir sparnuotųjų raketų paleidimai“.

Rusijos Federacijos Taryba, arba aukštieji parlamento rūmai, trečiadienį plenariniame posėdyje vienbalsiai balsavo už įstatymą, leidžiantį atšaukti Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties (CTBT) ratifikavimą, pranešė naujienų agentūra TASS. Visi 156 senatoriai pritarė atitinkamam įstatymo projektui be jokių balsų prieš.

S. Šoigu: Rusija rengia pajėgas „masiniam“ atsakomajam branduoliniam smūgiui

Gynybos ministras Sergejus Šoigu trečiadienį, po to, kai Rusija paleido bandomąsias balistines raketas, pareiškė, kad Rusija rengia savo pajėgas „masiniam“ branduoliniam smūgiui, kuris būtų atsakas į „priešo branduolinį smūgį“.

Pasak Rusijos naujienų agentūros „Interfax“, S. Šoigu sakė, kad taip pat bus treniruojamasi „suduoti masyvų strateginių puolamųjų pajėgų branduolinį smūgį atsakant į priešo branduolinį smūgį“.