Kaip rašo unian.net, remiantis metaduomenimis, „Wagner“ vadeivos su trumpikėmis nuotrauka daryta liepos 12 dienos rytą. Penktadienį vienas iš samdiniams artimų kanalų praneša, kad „Wagner“ pradėjo kraustymąsi į Baltarusiją.

Visgi kada tiksliai daryta ši nuotrauka, nėra aišku, kai kuriuose rusiškuose šaltiniuose rašoma, kad nuotraukos data – ne liepos, o birželio 12 d.

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį pajuokavo, kad, jeigu būtų „Wagner“ vadas J. Prigožinas, po bandymo surengti maištą Rusijoje būtų labai atsargus, ką valgo. Tokią mintį Amerikos lyderis išsakė per spaudos konferenciją Helsinkyje.

„Mes net nežinome, kur jis gali būti. (...) Jeigu būčiau jo vietoje, tai būčiau labai atsargus dėl valgio. Labai rūpinčiausi savo valgiaraščiu“, – pajuokavo J. Bidenas, atsakydamas į žurnalistų klausimą apie „Wagner“ vadovo statusą.

Vėliau jis pridūrė, kad, „nejuokaujant“ niekas iš tikrųjų nežino, „kokia ateitis J. Prigožino laukia Rusijoje“.


Putinas pirmąkart prabilo apie susitikimą su Prigožinu

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmą kartą pasisakė apie susitikimą su „Wagner“ kovotojais ir privačios karinės bendrovės vadovu Jevgenijumi Prigožinu. Susitikimas įvyko birželio 29-ąją, praėjus penkioms dienoms po maišto.

Atsakydamas į „Kommersant“ korespondento klausimą, jis pareiškė, kad pokalbio su samdiniais metu „įvertino jų rezultatus mūšio lauke ir veiksmus birželio 24 d.“ „Pateikiau galimus tolesnės jų tarnybos variantus, įskaitant dalyvavimą koviniuose veiksmuose. Štai ir viskas“, – pasakė V. Putinas.

Be to, Rusijos lyderis laikraščiui nurodė, kad „privati karinė bendrovė „Wagner“ neegzistuoja“.

„Juk mes neturime įstatymo, reglamentuojančio privačių karinių organizacijų veiklą! Tiesiog neegzistuoja! Tokio juridinio asmens nėra“, – paaiškino V Putinas.

„Čia jis, regis, kalbėjo kaip teisininkas“, – pažymėjo „Kommersant“ korespondentas.

„Grupė yra, bet teisiškai neegzistuoja!“ – pakartojo prezidentas ir pridūrė, kad jos legalizavimas – atskiras nelengvas klausimas, kurį „turi svarstyti Valstybės Dūma ir vyriausybė“.

V. Putinas taip pat papasakojo, kad susitikimo su „Wagner“ vadais metu J. Prigožinas atsisakė perduoti samdinius Gynybos ministerijos žinion. Anot RF prezidento, jis pasiūlė privačios karinės grupuotės kovotojams įvairių tarnybos variantų, įskaitant vadovaujant dabartiniam tiesioginiam vadui šaukiniu „Sedoi“ („Žilas“). Kaip patikslino „Kommersant“, šis asmuo „Wagner“ samdiniams vadovavo pastaruosius 16 mėnesių.

„Daugelis linksėjo galva, kai tai sakiau, – tęsė V. Putinas. – O priekyje sėdėjęs ir linkčiojimų nematęs J. Prigožinas manęs išklausė ir pareiškė: „Ne, vyrai nesutinka su tokiu sprendimu.“

Apie V. Putino susitikimą su J. Prigožinu pirmasis, remdamasis Vakarų žvalgybos šaltiniais, pranešė „Liberation“.

Vėliau šią informaciją patvirtino Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

D. Peskovas pirmadienį nurodė esą susitikimo detalės nežinomos, tačiau pareiškė: „Galime pasakyti tik tiek: prezidentas įvertino privačios karinės bendrovės veiksmus fronte vykdant specialiąją karinę operaciją bei pakomentavo birželio 24-osios įvykius. V. Putinas išklausė vadų pasiaiškinimus ir pasiūlė jiems tolesnių tarnybos ir kovinių veiksmų variantų.“

„Vadai pateikė savo įvykių versiją. Jie akcentavo, kad yra ištikimi valstybės vadovo ir aukščiausiosios karinės vadovybės šalininkai ir kariai. Taip pat jie pridūrė, jog yra pasiruošę toliau kovoti už tėvynę. Štai ir viskas, ką galime pasakyti apie susitikimą“, – teigė D. Peskovas.

Kaip pažymi „Agentstvo“, po D. Peskovo pareiškimo, kad V. Putinas susitiko su J. Prigožinu po nesėkmingo maišto, kilo klausimų dėl ankstesnių Kremliaus atstovo spaudai pareiškimų.

Birželio 29 d., kai V. Putinas susitiko su „Wagner“ savininku ir vadais, D. Peskovas žurnalistams sakė, jog nežino, kur yra J. Prigožinas. Praėjusios savaitės pabaigoje D. Peskovo irgi klausė apie J. Prigožino buvimo vietą, ir jis atsakė, kad Kremlius neseka „Wagner“ vadovo judėjimo.

Kaip pažymi projektas „Faridaily“, birželio 29 d. V. Putinas pavėlavo į viešą renginį „Stiprios idėjos naujiems laikams“ (būtent ten jis nupiešė raudoną veiduką).

Kaip sakė Rusijos prezidento atstovas spaudai, V. Putino ir J. Prigožino susitikimas truko tris valandas.

Trečiadienį Maskvoje Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas pareiškė, kad privati samdinių vado J. Prigožino „Wagner“ kariuomenė perdavė Rusijos gynybos ministerijai didelį kiekį sunkiosios ginkluotės, karinės technikos ir tūkstančius tonų amunicijos.

Tarp perduotos technikos yra tankai T-90 ir T-80, daugybė raketų paleidimo įrenginių ir artilerijos sistemų, sakė jis. Be to, „Wagner“ perdavė daugiau kaip 2500 tonų įvairių tipų šaudmenų ir 20 tūkst. šaunamųjų ginklų, sakė jis.

Rusijos karinė vadovybė paviešino sunkiosios ginkluotės vaizdo įrašą. Visa karinė įranga dabar bus „panaudota pagal paskirtį“, sakė I. Konašenkovas.

„Wagner“ samdiniai dalyvavo kovose daugiau nei 16 mėnesių vykstančiame Rusijos agresijos kare prieš Ukrainą, taip pat mūšiuose dėl Bachmuto miesto. Tačiau praėjusį mėnesį J. Prigožinas surengė maištą, per jį „Wagner“ samdiniai žygiavo į Maskvą ir buvo priartėję prie Rusijos sostinės per mažiau nei 200 kilometrų.

Maištą nutraukė Baltarusiją valdančio Aliaksandro Lukašenkos tarpininkautos derybos, samdiniams buvo pažadėtas imunitetas nuo baudžiamojo persekiojimo. Po kelių dienų J. Prigožinas ir dešimtys „Wagner“ vadų susitiko su prezidentu Vladimiru Putinu, per maištą vadinusiu samdinius „išdavikais“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)