Kultūrinis spaudimas ir nenuoseklus policijos darbas trukdo vykdyti įstatymą.

Ataskaita buvo paskelbta po serijos smurto prieš moteris atvejų. Praėjusį mėnesį Kundūzo provincijoje buvo sulaikyti du vyrai, įtariami nukirtę merginai galvą po to, kai jos tėvas atmetė vedybų pasiūlymą. Kad ir kaip bebūtų, nužudymo aplinkybės išlieka neaiškios, o parodymai apie tai, kas iš tiesų nutiko, yra prieštaringi.

Praėjusį mėnesį šiaurinėje Kundūzo provincijos dalyje keturi afganų policininkai buvo įkalinti 16-ai metų už jaunos moters išžaginimą.

Smurto prieš moteris atvejai tebėra nepranešami dėl „kultūrinių suvaržymų, socialinių normų ir tabu... ir kartais dėl grėsmės gyvybei“, - praneša Jungtinių Tautų pagalbos misija Afganistane.

„Incidentai, kurie pasiekia teismus... ar dėl žiaurumo sulaukia dėmesio žiniasklaidoje, parodo tik ledkalnio viršūnę“, - sakoma ataskaitoje.

Pranešimų apie smurtą prieš moteris skaičius padidėjo, tačiau tai gali atspindėti „padidėjusį visuomenės supratingumą“ apie tokius nusikaltimus ir jų pasekmes, bet ne padidėjusį pačių nusikaltimų skaičių.

Policijos pasyvumas

Ataskaitoje sakoma, kad matomas progresas registruojant ir pateikiant pareiškimus dėl 2009-aisiais priimto įstatymo, draudžiančio smurtą prieš moteris. Nepaisant to, pasinaudojus šiuo įstatymų išspręstų bylų skaičius vis tiek tebėra labai mažas.

Bylos dažnai nukreipiamos į džirgomis vadinamas genčių tarybas ar kitas institucijas, kurios nuvertina smurtą prieš moteris draudžiantį įstatymą, sakoma ataskaitoje.

Policija taip pat nenoromis sulaikė įtariamus nusikaltėlius, kurie siejami su ginkluotomis grupuotėmis ir kitomis įtakingais veikėjais..

Negana to, moterys ir merginos tebėra neteisingai teisiamos „už pabėgimą iš namų, kad išvengtų smurto“.