„Valstybės vadovės užduotis yra gerbti demokratinių rinkimų rezultatą ir tuo pačiu garantuoti tinkamą mūsų konstitucinių organų funkcionavimą“, – prieš ceremoniją sostinėje Bratislavoje sakė Zuzana Čaputova.

R. Fico tris kartus buvo Slovakijos ministras pirmininkas, jo pozicija dėl karo Ukrainoje sukėlė Kyjivo sąjungininkių nerimą.

R. Fico kairiųjų nacionalistų partija „Smer-SD“ savaitgalį laimėjo šios Vidurio Europos šalies parlamento rinkimus, prezidentė Z. Čaputová juos pavadino „demokratiškais ir atitinkančiais įstatymus“.

R. Fico opozicinė partija surinko 22,9 proc. balsų. Antroje vietoje su 18 proc. balsų liko liberalų partija „Progresivne Slovensko“ (PS), niekada anksčiau neturėjusi vietų Slovakijos parlamente.

Vis dėlto R. Fico partijai nebus lengva sudaryti koaliciją, kuri parlamente turėtų pakankamą daugumą.

Prieš rinkimus R. Fico žadėjo teikti Ukrainai tik civilinę paramą ir sustabdyti karinę pagalbą. Tačiau beveik visos kitos į parlamentą išrinktos partijos nori, kad karinė pagalba Ukrainai būtų tęsiama.

Trečiąją vietą užėmusi partija „Hlas-SD“, vadovaujama buvusio R. Fico pavaduotojo Peterio Pellegrini, vaidins lemiamą vaidmenį sudarant vyriausybę. Ji buvo įkurta tik 2020 m., atsiskyrusi nuo R. Fico partijos.

Nors „Smer-SD“ ir PS yra priešiškos viena kitai partijos, P. Pellegrini sakė įsivaizduojantis koaliciją su bet kuria iš jų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją