Agentūros „Focus“ užsakymu televizijos „TV Markíza“ atlikta naujausia apklausa rodo, kad „Progresyvioji Slovakija“ pirmauja.

Apklausos rezultatai rodo, kad Michalo Šimečkos partija turėtų surinkti 23,5 proc., Roberto Fico partija „Smer“ 21,9 proc., o Peterio Pellegrini „Hlas“ 12,2 proc.

Slovakijos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, Slovakijoje vykusiuose rinkimuose paštu iš užsienio balsavo rekordinis skaičius žmonių – 58 779.

Iš Čekijos balsavo 23 486, iš Jungtinės Karalystės – 6 238, iš Vokietijos – 5 546.

Michalas Šimečka

Šiuos rinkimus stebi ne tik slovakai, tačiau ir Europa, o Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis rinkimų dieną siuntė žinutę slovakams. Neminėdamas aršios kovos, jis padėkojo Slovakijai už tai, kad palaiko Ukrainą.

Rinkimai Slovakijoje

Jei rinkimus laimėtų R. Fico, tai galėtų pakeisti Slovakijos santykius su Ukraina. Neseniai politinio renginio metu R. Fico pažadėjo, kad triumfavęs sustabdytų ginkluotės tiekimą Kyjivui.

„Mes esame taiki šalis, – pareiškė jis. – Ukrainai nepasiųsime nė vieno šovinio.“

Slovakija šiuo metu tiekia ginkluotę ir siūlo Kyjivui stiprią politinę paramą. Tačiau R. Fico tvirtino, kad „jie vis tiek turės susėsti ir susitarti“.

Robertas Fico

„Rusija niekada nepaliks Krymo ir savo kontroliuojamų teritorijų“, – kalbėjo politikas.

Nepaisant visko, R. Fico pergalė negarantuota. Šiuo metu dauguma nenumatoma jokiai politinei partijai ir prognozuojamas sudėtingas koalicijos formavimo procesas.

Vakarų diplomatai ir Ukrainos pareigūnai taip pat sako, kad tokia nedidelė šalis kaip Slovakija negali labai smarkiai pasipriešinti Europos Sąjungos (ES) ir NATO politikai.

59-erių R. Fico Briuselyje ir kitur yra sukėlęs nuostabą, nes ėmėsi kritikuoti sankcijas Rusijai ir paragino suartėti su Maskva, kai pasibaigs karas. Be to, R. Fico yra pažadėjęs vetuoti Ukrainos narystę NATO. Atkartodamas plačiai atmetamą Maskvos retoriką, R. Fico taip pat yra pareiškęs, kad karas „prasidėjo 2014 m., kai Ukrainos naciai ir fašistai Donecke ir Luhanske pradėjo žudyti Rusijos piliečius“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)