Ministras pirmininkas Davidas Cameronas sakė, kad po šio žingsnio Škotijos parlamentas būtų „vienas įtakingiausių autonominių parlamentų pasaulyje“.

Tačiau Škotijos nacionalinei partijai (SNP) priklausanti Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon, kuri vėliau ketvirtadienį Edinburge turi susitikti su D.Cameronu, anksčiau sakė, kad šie pasiūlymai yra nepakankami.

Tarp pasiūlymų yra naujos galios nustatyti pajamų mokesčių tarifus ir „slenksčius“, be to, numatoma, kad Škotijos vyriausybė gaus didesnę dalį surenkamų mokesčių.

Pasiūlymai yra dalis nuolaidų paketo, kurį Britanijos politiniai lyderiai pažadėjo trys dienos prieš rugsėjį įvykusį Škotijos referendumą dėl nepriklausomybės. Apklausos rodė, kad referendumą galėjo laimėti nepriklausomybės šalininkai.

„Šio projekto sąlygos, publikuotos šiame dokumente, yra kitas to įsipareigojimo tesėjimo etapas“, – sakoma įstatymo projekte.

„Mūsų Jungtinė Karalystė yra sėkmės istorija. Ir Škotija dėl to suvaidino labai svarbų vaidmenį ir toliau tai darys“, – priduriama jame.

Procesas, kad projektas taptų įstatymu, prasidės tik po Britanijos visuotinių rinkimų gegužės 7 dieną, kurie gali nulemti dramatiškus pasikeitimus dėl to, kurios partijos užims Škotijai skirtas vietas britų parlamente Londone.

Tikimasi, kad savo pozicijas labai sustiprins SNP ir kad ji gali gauti mažiausiai dvigubai daugiau vietų nei dabar turimos šešios.

Dėl to nuo šios partijos gali priklausyti jėgų pasiskirstymas, jeigu, kaip rodo apklausos, D.Camerono konservatoriai ar pagrindinė opozicinė Leiboristų partija nesugebės laimėti aiškios daugumos.

Nacionalistai yra užsiminę, kad gali suvienyti jėgas su leiboristais, bet pasinaudotų savo padėtimi ir siektų daugiau įgaliojimų Škotijos parlamentui, kurie viršytų dabartinius pasiūlymus.