Dėmesio epicentre atsidūrė karališkoji princo Alberto halė (Royal Albert Hall), kurioje vyksta klasikinės muzikos festivalio, dar žinomo „The Proms“ pavadinimu, koncertai. Šis tradicinis kasmetinis renginys glaudžiai siejamas su britų kultūra, jis vyksta nuo 1895 metų.

Šiemet festivalio renginiai vyksta liepos 14-rugsėjo 9 dienomis.

Sekmadienį, kai pasirodymą surengė nacionalinis Velso orkestras, halės personalo nariai žiūrovų paprašė paslėpti su savimi turėtas ES vėliavas.

Ironiška, tačiau tą vakarą nuskambėjo orkestro atliekama kompozitoriaus Ludwigo van Beethoveno „Odė džiaugsmui“ – kūrinys, laikomas oficialiu ES himnu.

„Priėjo žmogus ir paprašė paslėpti vėliavą. Atsakiau jam, kad vėliavos – šio festivalio tradicija, tačiau išgirdau atsakymą, kad ne šios vėliavos“, – skundėsi tarp žiūrovų buvusi ir bendrijos vėliavą turėjusi Fiona Swann.

Festivalį organizuojanti BBC po šio nesusipratimo teisinosi, kad vėliavos nedraudžiamos, tačiau šiu atveju buvo per didelės ir trukdė kitiems žiūrovams stebėti koncertą.

Ironiška ir tai, kad britai šio festivalio metu tiesiog plūsta stebėti pasirodymų, kuriuose pagrindinius vaidmenis atlieka užsieniečiai, tarp kurių – ir menininkai iš ES šalių.

Vienas iš jų – Izraelio ir Argentinos pilietybes turintis dirigentas Danielis Barenboimas – po vieno šių metų festivalio koncerto rėžė kalbą, kuria ragino Europą būti vieninga bei įspėjo apie nacionalizmo keliamus pavojus.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.