31 m. stomatologė Savita Halappanavar, kuri buvo nėščia 17 savaičių, spalio 21 dieną atvyko į universitetinę ligoninę Golvėjuje dėl nugaros skausmų. Ligoninėje buvo nustatyta, kad jai vyksta persileidimas, tačiau moteris po savaitės mirė nuo kraujo užkrėtimo.

S. Halappanavar vyras sakė, kad nustačius vykstantį persileidimą, moteris tris dienas kentė didžiulį skausmą ir maldavo medicininio įsikišimo.

Tačiau jis teigė, kad žmonos prašymai buvo atmesti. Medikai tvirtino, esą vaisiaus širdelė tebeplaka, o vienu metu pareiškė: „Čia katalikiška šalis“.

Po kelių dienų, kai širdies plakimas liovėsi, medikai pašalino mirusį vaisių, bet spalio 28 dieną S. Halappanavar mirė nuo kraujo užkrėtimo.

Airijos sveikatos tarnybos administracija, atsakinga už valstybinę sveikatos priežiūros sistemą, pradėjo tirti šį incidentą. Savo pačios tyrimą pradėjo ir ligoninė, kurioje moteris mirė.

Pranešimai apie moters mirtį sukėlė visuomenės pasipiktinimą. Abortai Airijoje yra uždrausti, jei nėštumas nekelia grėsmės motinos gyvybei.

Partijos „The Fine Gael“ ir leiboristų vyriausybei sunkiai sekasi reaguoti į 2010 metų Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą, kuriame buvo nustatyta, jog šalis neįgyvendino įstatymų, kurie leistų atlikti abortą, jei nėštumo metu kyla grėsmė moters gyvybei.

Aktyvistų, kovojančių už moterų teisę pasirinkti abortą, atstovė Rachel Donnelly sakė: „Tai buvo akušerinė komplikacija, kurią reikėjo spręsti įprastu būdu. Tačiau Airijos medikai bijo priimti akivaizdžius medicininius sprendimus, būgštaudami dėl potencialiai griežtų pasekmių“.

„Kaip nusprendė Europos teismas, kol tebegalios 1861 metų aktas ir kol vyraus visiškas politinis nenoras spręsti šį klausimą, tol nėščios moterys šioje šalyje toliau jausis nesaugios“, - pažymėjo ji.