Selcukas Bayraktaras, vienas iš dviejų brolių, kuriems priklauso Stambule įsikūrusi gynybos technologijų įmonė „Baykar“, pareiškė, kad šie dronai tiesiog daro tai, kam buvo sukurti. Kita vertus, jie taip pat demonstruoja, kaip technologijos iš pagrindų keičia šiuolaikinę karybą.

„Dronai „Bayraktar TB2“ daro tai, ką ir turėtų: sėkmingai naikina vienas pažangiausių priešlėktuvinės gynybos ir artilerijos sistemų bei šarvuotąsias transporto priemones. Šiam tikslui juos ir sukūrėme. Jie parodė, ką gali, Karabache ir kitose konfliktų vietose visame pasaulyje. Invazija į Ukrainą – neteisėta, taigi, TB2 padeda doriems Ukrainos žmonėms ginti savo tėvynę“, – kalbėjo S. Bayraktaras.

„Bayraktar TB2“ dabar yra populiariausia bepiločių platforma pasaulyje.

Selcukas Bayraktaras

Šie bepiločiai, kurių sparnų ilgis siekia 12 metrų, gali pakilti į 7 620 metrų aukštį, tada nerti žemyn ir naikinti tankus bei artileriją lazeriu valdomomis šarvus pramušančiomis bombomis. „Bayraktar TB2“ padėjo pakirsti, atrodytų, triuškinamą Rusijos karinį pranašumą. Turkiškų dronų garbei netgi buvo sukurta patriotinė daina, kurioje tyčiojamasi iš Rusijos invazijos, o rusų kariai pašiepiamai vadinami orkais.

Įmonę „Baykar“ XX a. devintajame dešimtmetyje įkūrė brolių tėvas Ozdemiras Bayraktaras. 2005 m. ji sutelkė dėmesį į bepiločių orlaivių gamybą, nes Turkija norėjo sustiprinti vietos gynybos pramonę.

„Bayraktar TB2“ suvaidino esminį vaidmenį Sirijoje, Irake, Libijoje, Kalnų Karabache, o dabar ir Ukrainoje, todėl „Baykar“ susilaukė daug dėmesio ir tapo solidžia eksportuotoja. Turkijos prezidentas Tayyipas Erdoganas, kurio dukra ištekėjo už S. Bayraktaro, tvirtina, kad tarptautinė „Bayraktar TB2“ ir naujesnio bepiločio „Akinci“ paklausa yra didžiulė.

„Baykar“ gali pagaminti 200 populiariųjų dronų per metus, nurodė Stambule gimęs ir Pensilvanijos universiteto Masačusetso technologijų institute studijavęs S. Bayraktaras.

Gegužės mėnesį Rusija pasigyrė naujos kartos lazeriniais ginklais, įskaitant mobiliąją lazerinę sistemą, kuri, anot Maskvos, gali apakinti orbitoje aplink Žemę skriejančius palydovus ir naikinti dronus. S. Bayraktaro teigimu, lazeriu valdomų ginklų veiksmingasis atstumas yra ribotas, todėl jie nėra efektyvūs prieš „Bayraktar TB2“.

„Jų lazerinės taikymosi sistemos veikimo atstumas yra ribotas, todėl jeigu jūsų jutiklių ir ginkluotės veiksmingasis atstumas yra didesnis, rusų ginklai nebus efektyvūs“, – sakė S. Bayraktaras.

1986 metais įsteigta „Baykar“ kuria naują droną „Bayraktar TB3“, kurio pakilimui ir nusileidimui užteks trumpų takų, kokius turi, pavyzdžiui, lėktuvnešiai, o jo sparnus bus galima suskleisti. Taip pat įmonė dirba prie bepiločio kovinio lėktuvo, pavadinto MUIS, arba „Kizilelma“.

„Žiūrint dar toliau į ateitį, mes kuriame ir oro taksi, tačiau šiam sumanymui įgyvendinti reikia pažangesnės autonominės technologijos, paremtos dirbtiniu intelektu. Jeigu viskas pavyks, oro taksi sukels tikrą revoliuciją miestų transporto sistemoje“, kalbėjo S. Bayraktaras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją