Gynybos ministerijos Vyriausiojo žvalgybos direktorato Vyriausiojo direktorato vadovas generolas majoras Kyrylo Budanovas interviu Jungtinės Karalystės žiniasklaidai pažymėjo, kad branduoliniai reaktoriai be aušinimo gali išsilydyti per laikotarpį nuo 10 valandų iki 14 dienų, rašo žvalgybos žiniasklaidos atstovai, skelbia „Unian“.

Zaporižios AE avariją gali sukelti ir rusų padidinta įtampa elektros tiekimo į stotį linijose.

„Teroristinio išpuolio Zaporižios AE planas yra visiškai parengtas ir patvirtintas. Jie gali panaudoti technines priemones katastrofai paspartinti“, – sakė M. Budanovas.

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiojo žvalgybos direktorato vadovas priminė Rusijos karių vykdomą Zaporižios AE aušinimo tvenkinio užminavimą, taip pat pranešė, kad okupantai prie 4 iš 6 stoties jėgos agregatų pastatė sprogmenų pripildytą įrangą.

„Situacija niekada nebuvo tokia rimta kaip dabar“, – pabrėžė K. Budanovas.

Rusija gali įvykdyti teroro aktą, jei bus nugalėta kairiajame Dniepro krante. Rusija branduolinės nelaimės zonos sukūrimą laiko saugikliu tolesnei Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pažangai, aiškino K. Budanovas.

Tuo pačiu metu, anot jo, yra rizika, kad Rusijos Federacija gali surengti ataką prieš Zaporižios AE su radiacijos nutekėjimu kaip „prevencinę priemonę“, siekdama sustabdyti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimą ir įšaldyti fronto liniją dabartine forma.

Ukrainos karinė-politinė vadovybė gana realistišku laiko scenarijų, kai Rusija pakenks jos užimtai Zaporižios atominei elektrinei. Taip jau nutiko su Kachovkos rezervuaro užtvanka, kurią okupantaiai anksčiau užminavo ir susprogdino, siekdami užkirsti kelią Ukrainos ginkluotųjų pajėgų veržimuisi į pietus.

Ukrainos gynybos ministerijos žvalgyboos duomenimis, rusai užminavo Zaporižios atominę elektrinę ir, kas blogiausia, buvo užminuotas aušinimo tvenkinys. Nors TATENA „nematė“ minų aušinimo tvenkinyje, ji atkreipė dėmesį, kad Rusija kasinėja kitas Zaporižios AE dalis, ypač palei perimetrą ir kai kuriose vietose viduje.

Be to, pagal dar nepatvirtintą Olego Korikovo, Valstybinio branduolinio reguliavimo komiteto pirmininko, informaciją yra užminuojami išsiliejimo takai, jungiantys Zaporižios AE aušinimo tvenkinį ir išdžiūvusį Kachovkos rezervuarą. Šių drenažo konstrukcijų sprogimo atveju, nebeliks 48 mln. kubinių metrų vandens išteklių, užtikrinančių apšvitinto branduolinio kuro, esančio Zaporižios AE reaktoriuose ir aušinimo baseinuose, aušinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)