Itin atvirai vertindamas sunkumus, su kuriais ilgiau nei 4 metus vykstančiame kare susiduria Sirijos kariuomenė, B. al Assadas teigė, kad ginkluotosios pajėgos negali kovoti prieš visus iškart ir dėl to rizikuoti prarasti svarbias teritorijas.

"Kartais esame priversti apleisti vienas vietoves ir permesti pajėgas į tas, kurias norime išlaikyti. Mes privalome įvardinti regionus, kuriuos ginkluotoms pajėgoms svarbu išlaikyti tam, kad nekristų kitos vietovės", - prezidentas sakė savo kalboje.

Nuo kovo mėnesio Sirijos ginkluotosios pajėgos patyrė nemažai pralaimėjimų. Sukilėliai, tarp jų ir "Al Qaeda" remiamas "al Nusra" frontas, užėmė beveik visą Idlibo provinciją šalies šiaurės vakaruose. Tuo metu "Pietų fronto" grupuotės užėmė svarbias teritorijas šalies pietuose prie sienos su Jordanija. Be to, gegužės mėnesį "Islamo valstybės" ekstremistai užėmė Palmyros miestą šalies viduryje.

Sirijos vyriausybės pajėgos kontroliuoja ne daugiau nei 25 procentus šalies teritorijos, likusi dalis yra įvairių ginkluotų grupuočių - tarp jų "Islamo valstybės" ir kurdų kovotojų - žinioje. Nepaisant to, vyriausybės pajėgų kontroliuojamoje dalyje gyvena didžioji dalis Sirijos gyventojų.

Sirijos prezidentas teigė, kad praradimus lėmė padidėjusi užsienio, pavyzdžiui, Turkijos, parama sukilėliams. Pasak jo, pralaimėjimai Sirijos gyventojams sukėlė nevilties jausmą. B. al Asadas tvirtino, kad karą remia turtingiausios ir galingiausios valstybės.

Nepaisant to, jis pareiškė, kad kompromiso nebus, ir šalis nebus padalinta į dalis, valdomas vyriausybės ir sukilėlių grupuočių. Jis teigė, kad kariuomenė turi ginkluotės, tačiau jai trūksta karių. Vis dėlto jis teigė nematąs "juodos ateities".

Kai kurie diplomatai mano, kad Sirijai atsitraukti ir susikoncentruoti į gynybą patarė Iranas. B. al Asadas teigė, kad vėliau bus imtasi kontratakų.