„Mes visi kenčiame dėl karo Ukrainoje... Dėl žmonijos, dėl to, kas vyksta, užbaikime karą“, – sakė prezidentas Julius Maada Bio, kuris buvo išrinktas 2018 metais ir kitą mėnesį sieks antrosios kadencijos.

„Manau, kad net tie, kurie simpatizuoja Rusijai, pasisako už šio karo nutraukimą“, – sakė jis trečiadienį paskelbtame interviu.

Kitą mėnesį Zambijos, Senegalo, Kongo Respublikos, Ugandos, Egipto ir Pietų Afrikos Respublikos vadovai pradės misiją į Maskvą ir Kyjivą, kad pabandytų tarpininkauti siekiant taikos.

Afrikos šalys, kurios jau ir taip kovojo su COVID-19 pandemija, smarkiai nukentėjo nuo karo ir jo poveikio tiekimo grandinėms bei kainoms.

Jungtinėse Tautose Afrikos šalių nuomonės dėl karo išsiskyrė, tačiau Siera Leonė kartu su Vakarų valstybėmis balsavo už rezoliucijas, smerkiančias Rusijos veiksmus.

Praėjusių metų liepą Siera Leonė nubraukė tris nulius nuo savo valiutos, taip tikėdamasi atkurti pasitikėjimą infliacijos kamuojama leone.

Pernai rugpjūtį šalyje kilo riaušės dėl išaugusių pragyvenimo išlaidų, per jas žuvo 27 civiliai gyventojai ir šeši policijos pareigūnai.

„Esame suinteresuoti, kad karas kuo greičiau baigtųsi... ypač kaip šalis, kuri pati yra išgyvenusi karą, bet taip pat ir dėl jo poveikio mums“, – sakė J. M. Bio.

Nuo naudingųjų iškasenų priklausoma Siera Leonės ekonomika vis dar atsigauna po žiauraus 1991-2002 metų pilietinio karo ir 2014-2016 metais Vakarų Afrikoje kilusios Ebolos epidemijos.

59 metų J. M. Bio taip pat išdėstė planus, kaip panaikinti savo šalies priklausomybę nuo maisto produktų importo ir užsienio pagalbos.

„Nėra malonu prašyti išmaldos iš kitų valstybių, kai sakai, kad esi suvereni šalis, – sakė jis. – Manau, kad galime gana daug nuveikti, kad išvystytume savo išteklius“.

Jis teigė, kad antrosios kadencijos metu daugiausia dėmesio bus skiriama žemės ūkiui, ir pažadėjo „rimtai keisti Žemės ūkio ministerijos politiką, kad galėtume gaminti savo pagrindinius maisto produktus, kad mums nereikėtų importuoti ryžių“.

Birželio 24 dieną 8 mln. gyventojų turinčioje Vakarų Afrikos šalyje vyks prezidento, parlamento ir savivaldybių rinkimai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją