Tokį žingsnį į keblią padėtį patekęs lyderis žengė praėjus keturioms savaitėms po to, kai paskelbė apie planus palikti savo postą po jo partijos prasto pasirodymo municipaliniuose rinkimuose.

Šalies parlamentas formaliai priėmė Z. Zajevo atsistatydinimą, išvakarėse jam pateikus atsistatydinimo raštą – taigi, buvo sudarytos sąlygos vyriausybės vadovo pasitraukimui.

Spalį paskelbtą sprendimą trauktis Z. Zajevas priėmė kelis mėnesius blėstant jo populiarumui dėl neveiksmingo koronaviruso pandemiją patiriančios šalies ekonomikos valdymo.

Be to, Šiaurės Makedonijoje kilo sumaištis įstrigus deryboms dėl galimo įstojimo į Europos Sąjungą.

Atsistatydinimas nustebino premjero politinius sąjungininkus, kurie prašė jį persigalvoti, atkreipdami dėmesį, kad vyriausybė neseniai atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo ir sutvirtino savo trapią daugumą parlamente.

„Būtų politiškai neatsakinga ir nepateisinama mano tautiečių ir mano šalies akivaizdoje toliau vesti vyriausybę euroatlantiniu keliu“, – parlamentarams išsiųstame laiške pabrėžė Z. Zajevas.

Artimiausiomis dienomis jį turėtų pakeisti šalies finansų viceministras Dimitaras Kovačevskis.

2017 metais premjeru išrinktas Z. Zajevas labiausiai žinomas dėl sunkaus susitarimo, kuriuo jo šalis persivadino Šiaurės Makedonija, Atėnams reikalaujant, kad kaimynė nebūtų tapatinama su Graikijos šiaurine Makedonijos provincija.

Šis pavadinimo pakeitimas leido Šiaurės Makedonijai įstoti į NATO ir pašalino kliūtis pradėti derybas dėl šalies galimos narystės ES.

Tačiau šiuo metu Skopjei įgyvendinti savo svajones dėl prisijungimo prie bloko trukdo Bulgarija, ginčijanti makedonų kalbos kilmę ir laikanti ją bulgarų kalbos dialektu.

Dabar Šiaurės Makedonijai vadovaus patyręs technokratas D. Kovačevskis. Jis iki šiol buvo mažai kam žinomas šalyje, kol valdančioji partija SDSM prieš kelias dienas reikšminga balsų dauguma išrinko jį naujuoju pirmininku.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją