Rasti stovyklą nėra lengva – ji gerai užmaskuota kalnuotame regione, maždaug per 110 kilometrų nutolusiame nuo šalies sostinės Pchenjano.

Kalbėdamas su naujienų ir informacijos svetainės „Independent Online“ žurnalistu, Kang Cheol Hwanas prisipažino, kad Kim Il Sungo – Šiaurės Korėjos lyderio nuo valstybės įkūrimo 1948 metais iki pat mirties 1994 metais – vadovavimo laikais jo seneliai užėmė garbingus postus šalies vyriausybėje.

Tačiau kai valdžia perėjo į Kim Il Sungo sūnaus Kim Jong Ilo rankas, Kang Cheol Hwano giminaičiai ėmė kritiškai vertinti dinastijos, anaiptol nesilaikiusios komunizmo principų, iškilimą. Šis nepasitenkinimas ir lėmė dviejų vėlesnių šeimos kartų likimą – įkalinimą stovykloje Nr. 15.

Kang Cheol Hwanas, nors tada tebuvo tik vaikas, taip pat buvo verčiamas dirbti sunkius fizinius darbus, pavyzdžiui, po keletą kilometrų tampyti sunkius rąstus.

Vyras su siaubu prisimena ir matytą žmogaus korimo egzekuciją.
„Labiausiai sukrėtė net ne pats korimo faktas, o tai, kad mums, kaliniams, prižiūrėtojai įsakė mėtyti akmenis į pakarto žmogaus kūną, likusį kaboti kartuvėse ištisą savaitę, kol paukščiai taip jį sukapojo, kad buvo neįmanoma atpažinti“, – pasakojo Kang Cheol Hwanas.

Prižiūrėtojų įsakymams nepaklusdavę kaliniai rizikuodavo atsidurti ankštoje išskirtinio griežtumo stovyklos kalėjimo celėje.

„[Nepaklusnieji] buvo verčiami valandų valandas sėdėti šaltame dumbliname vandenyje, tad daugelis tokios bausmės tiesiog neištverdavo, o tų, kurie likdavo gyvi, mėsa buvo virtusi tikromis puvenomis“, – prisimena vyras.

Vieną dieną Kang Cheol Hwano šeima buvo paleista į laisvę. Ištrūkęs iš stovyklos Šiaurės Korėjos pilietis ėmė planuoti, kaip iš gimtosios šalies pabėgti į Kiniją.

Šiaurės Korėją jis paliko 1992 metais. Saugiai įsikūręs Pietų Korėjoje, jis parašė prisiminimų knygą „The Aquariums of Pyongyang“ (Pchenjano akvariumai).

Dabar Kang Cheol Hwanas yra informacijos apie žmogaus teisų pažeidimus Šiaurės Korėjoje sklaidą skatinančios NVO „Šiaurės Korėjos strategijos centras“ direktorius.

Pernai NVO „Amnesty International“ paviešino iš palydovo darytus kadrus, kuriuose užfiksuotos Šiaurės Korėjoje veikiančios politinių kalinių stovyklos, ir patvirtino, kad vyriausybė, šiuo metu vadovaujama Kim Jong Uno, ir toliau mano esant reikalinga išlaikyti šias įstaigas ir į jas investuoti.

Tąsyk paskelbtame pranešime tarp stovyklose taikomų metodų buvo išvardyti kankinimo, prievartavimo, vaikų žudymo, marinimo badu ir egzekucijų atvejai.