Penktadienį Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno dėdei Jang Song Thaekui buvo įvykdyta mirties bausmė, apkaltinus jį išdavyste.

Generolas Jang Song Thaekas buvo šalies vadovo dėdė. Jis buvo vedęs Kim Kyeong Hee – Kim Jong Uno tėvo Kim Jong Ilo seserį.

Jang Song Thaekas taip pat buvo atsakingas už ekonominius ryšius su Kinija – manoma, kad tarp verslininkų bus ieškoma „bendrininkų”.

Šiaurės Korėja atšaukė Kinijos šiaurės rytuose dirbančius korėjiečius. Atšauktieji rūpinasi tarpusavio prekyba ir investicijomis.

Kitas šaltinis Pietų Korėjos naujienų agentūrai „Pyongyang” nurodė, kad planuojama iš Kinijos keliais etapais atšaukti visus pareigūnus ir darbuotojus.

Tai reiškia, kad tiems, kurie bus įvardinti kaip Jang Song Thaeko žmonės, gresia susidorojimas.

Tai gali reikšti ir posūkį šalies gyvenime: Jang Song Thaekas buvo kiniško ekonomikos modelio šalininkas ir aktyviai propagavo reformas, kurios Šiaurės Korėją priartintų prie kaimynės. Visą tai gali nutrūkti.

Mirties bausmės įvykdymas Jang Song Thaeko sukėlė tarptautinės bendruomenės nerimą dėl padėties šalyje, kuri turi atominį ginklą.

Pietų Korėjos žvalgyba praneša, kad dviem artimiausiems Jang Song Thaeko padėjėjams praėjusį mėnesį buvo įvykdytos mirties bausmės ir analitikai nurodo, kad valymai greičiausiai palies ir kitus su jais susijusius žmones.

Pasirodė viešumoje

Tuo tarpu pats Kim Jong Unas buvo pirmą kartą viešai parodytas po egzekucijos dėdei įvykdymo. Šalies žiniasklaidoje pasirodė jo nuotraukos.

Reportaže Kim Jong Unas lankosi karinio projektavimo institute, apsuptas karininkų, daugelis žymisi pastabas. Tarp jų – ir asmeninis Kim Jong Uno pasiuntinys vicemaršalas Choe Ryong Hae.

Apžvalgininkai nurodo, kad Kim Jong Unas reportažu pademonstravo, kad toliau išlaiko valdžią ir viskas yra „normalu”.