Šis žingsnis yra pirmoji reikšminga Pchenjano provokacija Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno administracijos atžvilgiu nuo jos darbo pradžios.

Branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja jau seniai taiko taktiką rengti ginkluotės bandymus, kad padidintų įtampą ir pasinaudotų ja, siekdama savų tikslų.

Per ankstesnio JAV prezidento Donaldo Trumpo kadencijos pirmuosius metus Pchenjanas surengė virtinę raketų bandymų, išprovokavusių Amerikos vadovo žodžių karą su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

Atėjus į valdžią J. Bideno administracijai, Pchenjanas ilgokai nesiėmė jokių veiksmų ir netgi iki praeitos savaitės nebuvo oficialiai pripažinęs šio fakto.

Tačiau Pietų Korėjos jungtinis štabų vadų komitetas nurodė, kad ketvirtadienį Šiaurės Korėja paleido dvi mažo nuotolio raketas į Japonijos jūrą iš Pietų Hamgjongo provincijos.

Jos nuskriejo 450 km ir buvo pakilusios į 60 km aukštį, pridūrė kariškiai. Pietų Korėja dėl šio įvykio sušaukė Nacionalinio saugumo tarybos posėdį iš išreiškė „gilų susirūpinimą“ dėl raketų paleidimo.

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos draudžia Šiaurės Korėjai turėti bet kokių balistinių raketų. Šaliai ne kartą buvo skelbtos tarptautinės sankcijos už jos vykdomas ginklavimosi programas.

Japonijos premjeras Yoshihide Suga žurnalistams sakė: „Šiaurės Korėja paleido dvi balistines raketas.“

Vyriausybės vadovas pridūrė, kad po vėliausio tokio incidento praėjo metai.

„Tai kelia grėsmę taikai ir saugumui mūsų šalyje ir regione. Be to, tai yra JT rezoliucijos pažeidimas“, – pabrėžė Y. Suga.

Tokijas nurodė, kad raketos nepasiekė Japonijos išskirtinės ekonominės zonos vandenų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)