D. Trumpas per sekmadienį vykusią spaudos konferenciją dėl koronaviruso pandemijos tvirtino: „Neseniai gavau iš jo malonų pranešimą. Tai buvo maloni žinia, ir manau, kad mums gerai sekasi.“

Prezidentas taip pat gynė šiuo metu įstrigusią Vašingtono branduolinę diplomatiją su Kim Jong Unu. D. Trumpas tvirtino, jog jeigu jis nebūtų buvęs išrinktas prezidentu, tarp JAV ir Šiaurės Korėjos būtų kilęs karas.

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime nurodoma, kad „aukščiausioji vadovybė“, turint omenyje Kim Jong Uną, pastaruoju metu nesiuntė Baltųjų rūmų šeimininkui jokių laiškų.

Ministerija pareiškė išnagrinėsianti, kodėl Vašingtonas pasidalijo su žiniasklaida „nepagrįsta istorija“.

„Aukščiausiųjų [Šiaurės Korėjos] lyderių ir JAV santykiai nėra klausimas, kurio galima imtis, siekiant nukreipti dėmesį, taip pat juo nevertėtų piktnaudžiauti savanaudiškais tikslais“, – pabrėžiama URM pareiškime.

Kim Jong Unas ir D. Trumpas buvo susitikę tris kartus ir daug kartų apsikeitė laiškais bei pasiuntiniais nuo 2018 metų, kai pradėjo derybas dėl Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų programos. Abu lyderiai užmezgė gana šiltus asmeninius santykius, o amerikiečių prezidentas kartą pareiškė, jog jiedu „įsimylėjo“ vienas kitą.

Branduolinė diplomatija beveik nepajudėjo iš mirties taško po 2019 metų pradžios, kai žlugo antrasis viršūnių susitikimas Vietname. Tąsyk D. Trumpas atmetė Kim Jong Uno raginimus sušvelninti sankcijas Pchenjanui mainais į dalinę denuklearizaciją.

Kovą šiaurės korėjiečių režimas paskelbė, kad Baltųjų rūmų vadovas išsiuntė Kim Jong Unui asmeninį laišką, kuriuo išreiškė norą palaikyti gerus santykius, ir pasiūlė bendradarbiauti kovojant su koronaviruso pandemija.

Tuomet Kim Jong Uno sesuo ir aukšto rango pareigūnas Kim Yo Jong (Kim Jo Čengas) teigė, jog D. Trumpo laiškas rodo, kokie ypatingi yra abiejų lyderių santykiai, bet nesureikšmino vilčių, kad bus palaikomi tvirti dvišaliai ryšiai.

Vienas aukšto rango JAV administracijos pareigūnas savo ruožtu patvirtino, kad D. Trumpas nusiuntė Kim Jong Unui laišką, pažymėdamas, kad šis gestas atitinka D. Trumpo pastangas ištiesti ranką pasaulio lyderiams pandemijos metu.