„Symantec“ teigia turinti įrodymų, kad ta pati programišių grupė bandė pavogti lėšų iš komercinio Filipinų banko ir dar vieno banko Vietname, taip pat iš Bangladešo centrinio banko.

Pietų Korėjos valdžia jau ir anksčiau ne kartą kaltino Šiaurės Korėją kibernetinėmis atakomis, nukreiptomis prieš šalies bankus.

Bendrovės ekspertai nustatė, kad kodas, naudotas įsilaužti į bankų sistemas, labai primena kodą, kurį panaudojus 2014 m. pabaigoje buvo įsilaužta į bendrovės „Sony Pictures“ serverius. Programišių grupė, pasivadinusi „Taikos sergėtojais“, lapkričio 22-ąją įsilaužė į „Sony Pictures“ tinklą ir paviešino bendrovės filmų scenarijų detales, informaciją apie atlyginimus bei privačius susirašinėjimus.

Programišiai dėl kino juostos „Interviu“, kurioje pasakojama apie sąmokslą nužudyti Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną, paskelbė grasinimus ir priminė 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolius JAV.

Kibernetinės atakos prieš Azijos bankus prasidėjo praėjusiais metais. Iš pradžių įsilaužėliai užpuolė banką Filipinuose, vėliau įsilaužė į „Tien Phong“ banką Vietname, o šių metų vasarį pavogė dešimtis milijonų dolerių iš Bangladešo centrinio banko sąskaitų.

Bangladešo valdžia paskelbė nustačiusi įsilaužėlių asmenybes ir jų buvimo vietą, tačiau neminėjo, kad kuris iš nusikaltėlių veikė Šiaurės Korėjoje. Kaip parodė balandį skelbti preliminarūs šalies valdžios duomenys, vagystėje dalyvavo apie 20 programišių.

Visi jie buvo užsieniečiai, gyvenantys už šalies ribų, įskaitant Filipinus, Šri Lanką, Kiniją ir Japoniją. Vis dėlto valdžia atsisakė atskleisti įtariamųjų pavardes, nes, anot jos, tai pakenktų tyrimui. Apie Bangladešo centinio banko pinigų vagystę paaiškėjo kovo viduryje. Sukčiai mėgino pasisavinti beveik milijardą dolerių, kuriuos centrinis bankas saugojo savo sąskaitoje Niujorko banke.

Pagrindinę operacijų dalį pavyko užblokuoti, tačiau programišiams vis dėlto pavyko pasisavinti 101 mln. dolerių ir pervesti šias lėšas į kitas šalis. Iš šios sumos 20 mln. dolerių atsidūrė Šri Lankoje, tačiau vietos valdžia sutiko grąžinti pinigus teisėtiems savininkams.

Dar 81 mln. dolerių buvo pervesta į lošimų namų Filipinuose sąskaitą, bet susigrąžinti šios sumos Bangladešo valdžiai kol kas nepavyksta. Kilus skandalui šalies centrinio banko vadovas Atiuras Rachmanas (Atiur Rahman), sužinojęs apie lėšų vagystę iš publikacijų spaudoje, atsistatydino.

Gegužės viduryje tarptautinė bankinių pervedimų sistema SWIFT taip pat pranešė, kad kelias dienas buvo atakuojama programišių.