Seulo teigimu, mažiausiai trys raketos, įskaitant vieną įtariamą TŽBR, buvo paleistos iš Sunano rajono Pchenjane, kur branduolinį ginklą turintis režimas neseniai atliko kelis ginklų bandymus.

Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos, reaguodamos į Šiaurės Korėjos „įtariamas TŽBR ir raketų provokacijas“, surengė raketų „žemė-žemė“ pratybas, pranešė Seulo kariuomenė.

„Tai, kad Šiaurės Korėja šiandien paeiliui paleido įtariamą tarpžemyninę balistinę raketą ir trumpojo nuotolio balistinę raketą, yra neteisėtas veiksmas, kuriuo tiesiogiai pažeidžiamos Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos“, – po Nacionalinės saugumo tarybos posėdžio pareiškė Seulo vyriausybė.

Naujasis Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas per posėdį teigė, kad šis paleidimas – vienas iš beveik 20 Pchenjano surengtų bandymų šiais metais – yra „rimta provokacija, kelianti grėsmę taikai Korėjos pusiasalyje ir tarptautinei bendruomenei“.

Pietų Korėjos Jungtinis štabų vadų komitetas pareiškime nurodė, kad apie 6 val. vietos (0 val. Lietuvos) laiku, 6 val. 37 min. ir 6 val. 42 min. „užfiksavo balistinių raketų, paleistų iš Sunano rajono Rytų jūros link, paleidimus“, sakoma pareiškime, turint omenyje Japonijos jūrą.

„Pietų Korėjos ir JAV žvalgyba atidžiai analizuoja detales“, – nurodoma pareiškime.

Jungtinės Valstijos pasmerkė Šiaurės Korėją dėl, jos teigimu, kelių balistinių raketų paleidimo ir paragino Pchenjaną rinktis dialogą.

„Jungtinės Valstijos smerkia kelis KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) balistinių raketų paleidimus“, – vėlai antradienį Vašingtono laiku pareiškė Valstybės departamento atstovas spaudai.

„Raginame KLDR susilaikyti nuo tolesnių provokacijų ir užmegzti ilgalaikį ir esminį dialogą“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją