O juos didžia dalimi pakeitė vietiniai mažai žinomi asmenys. Apie tai praneša „Radio Free Europe/Radio Liberty“.

Čia pateikiamas sąrašas tų, kurie vis dar aktyviai dalyvauja pasiskelbusių Donecko ir Luhansko liaudies respublikų veikloje, ir tų, kurių jau kurį laiką nebematyti. (Beveik visi, kurių vardai puikavosi tarp aktyviausių kovotojų birželį atliktoje analogiškoje analizėje, dabar minimi tarp tų, kurie paslaptingai išnyko.)

Igoris Girkinas, dar žinomas kaip Strelkovas (NĖRA)

Buvusį Donecko liaudies respublikos (DLR) gynybos ministrą Igorį Girkiną, gerai žinomą pravarde Strelkovas, prorusiški maištininkai idealizuoja, o Kijevas vadina karo nusikaltėliu. Ukrainos valdžia apkaltino Strelkovą, rusų nacionalistą iš Maskvos, dirbant Rusijos vyriausiosios žvalgybos valdybai (GRU) nuo tada, kai jis atvyko į Donecką balandį.

Bet nuo rugpjūčio 13 dienos, kai separatistinės respublikos naujienų tarnyba pranešė, kad Strelkovas „rimtai sužeistas“, jo nei matyti, nei girdėti. Nors keletas valdininkų atmetė šiuos teiginius, apie jo „atsistatydinimą“ kitą dieną paskelbė Aleksandras Borodajus– bičiulis iš Maskvos ir buvęs vadinamosios Donecko liaudies respublikos „ministras pirmininkas“. Pasak jo, Strelkovui patikėtos kitos pareigos.

Igoris Girkinas Strelkovas

(Afišose Strelkovas vaizduojamas kaip neįtikėtinas galiūnas, bet kaip jis prilygs buvusiam dziudo instruktoriui, kuris jį pakeitė?)


Volodimiras Kononovas (YRA)

A. Borodajus, paskelbdamas apie Strelkovo pasitraukimą, pasakė paprastai ir aiškiai – jį pakeis „Caras“.

„Caras“, kaip paaiškėjo, yra Volodimiras Kononovas, 40-ies metų Luhansko gyventojas ir buvęs dziudo instruktorius. Jis vadovavo separatistų kovotojų padaliniui Donecke nuo balandžio ir pažadėjo „įvykdyti strateginę užduotį: atremti karinę Ukrainos agresiją“, kaip skelbė oficiali DLR spaudos tarnyba. Daugiau apie tai jokių žinių.


Aleksandras Borodajus (NĖRA)

Maskvietis A. Borodajus bendradarbiavo su ultranacionalistiniu laikraščiu „Zavtra“ kartu su I. Strelkovu, be to, jam priklausė restoranų tinklas. A. Borodajus į prorusiškų separatistų sceną įžengė gegužę, kai buvo paskirtas DLR „ministru pirmininku“.

Trumpai kirpta barzda, nuolat vilkinčiam mėlyną sportinį švarkelį , A. Borodajui turbūt labiausiai tiktų separatistinių respublikų „atstovo spaudai“ etiketė.

Bet po „Malaysia Airlines“ katastrofos ir keistos naktinės spaudos konferencijos, per kurią jis perdavė lėktuvo „juodąją dėžę“ Malaizijos pareigūnams plastikiniame šiukšlių maiše, jo akcijos, regis, ėmė kristi.

Rugpjūčio 7 dieną per spaudos konferenciją A. Borodajus paskelbė apie savo atsistatydinimą, pareikšdamas, kad iš tiesų jo misija buvo būti „pradiniu vadovu“ ir kad premjero pareigas turėtų eiti vietos gyventojas. Nuo tada jis išvyko į Maskvą, nors tuomet ir užsiminė, kad savo veiklą tęs kaip vicepremjeras.

Aleksandras Borodajus

Aleksandras Zacharčenka (YRA)

A. Borodajų pakeitė Aleksandras Zacharčenka, buvęs kasyklų specialistas, vadovaujantis Donecko visuomeninei organizacijai „Oplot“, kuri aprūpina separatistines pajėgas kovotojais. Ukrainos žiniasklaida apkaltino O. Zacharčenką smulkia kontrabanda.

38-erių metų A. Zacharčenka, vienas iš šturmo prieš Donecko srities administracijos pastatą vadovų, po savo paskyrimo ragino paskelbti trumpas paliaubas ir teigė, kad separatistams iš Maskvos reikia „tik moralinės paramos“.

Aleksandras Zacharčenka

Valerijus Bolotovas (NĖRA)

Luhansko verslininkas, baigęs ekonomikos ir verslo mokslus. V. Bolotovas pasveiko po pasikėsinimo, įvykdyto šių metų gegužę, ir ištrūko iš Ukrainos kariuomenės jam paspęstų spąstų, kai ėjo pasiskelbusios „Luhansko liaudies respublikos“ (LDR) „liaudies gubernatoriaus“ pareigas.

Balandžio pradžioje nufilmuotame vaizdo įraše, kuris greit paplito tarp separatistų šalininkų, V. Bolotovas, nusiėmęs kaukę, pareiškia kovosiąs už „mūsų žemę“.

Jo „laikinasis atsistatydinimas, paskelbtas rugpjūčio 14 dieną, buvo netikėtas. Vaizdo įraše, kuriame jis akivaizdžiai atrodo ligotas, jis teigia, kad dėl tam tikrų sužalojimų jis negalės toliau vadovauti pasiskelbusiai respublikai.

Valerijus Bolotovas

Igoris Plotnickis (YRA)

Pakeitęs V. Bolotovą prie Luhansko separatistinės vyriausybės vairo, I. Plotnickis kitados buvo valdininkas, vadovavęs vietos vartotojų inspekcijos agentūros kokybės kontrolės skyriui.

I. Plotinickis anksčiau ėjo vadinamosios „Luhansko liaudies respublikos“ „gynybos ministro“ pareigas.


Igoris Bezleris (Neaišku)

Pravarde „Demonas“, Igoris Bezleris, separatistinių pajėgų vadas Donecko srities Horlivkos mieste, yra buvęs laidojimo rūmų vadovas. I. Bezleris garsėja savo neprognozuojamu elgesiu – kartą jis grasino nužudyti britų dienraščio „The Guardian“ žurnalistą; Ukrainos saugumo tarnyba jį apkaltino davus įsakymą nukauti Malaizijos lėktuvą.

Ukrainos pajėgoms apsupus Horlivką, pasklido gandas apie I. Bezlerio mirtį. Nuo liepos pabaigos, kai Ukrainos žiniasklaida pranešė, esą jis išskridęs į Maskvą, niekas jo nėra matęs. Tačiau jo padalinys vis dar aktyviai kovoja, ir rugpjūčio 14 dieną separatistinė spauda išspausdino straipsnį, liaupsinantį naujausias karines pergales.

Igoris Bezleris
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (857)