„Pagal Minsko taikos susitarimus Donecko liaudies respublika šių metų spalio 18 d. surengs vietos valdžios rinkimus“, – pareiškė A. Zacharčenka. Pasak jo, DLR vadovybė priversta žengti šį žingsnį, kadangi „Kijevas trukdo realizuoti anksčiau sudarytus susitarimus“.

Jis taip pat teigė, kad DLR valdžia yra pasirengusi suderinti su ESBO rinkimų proceso stebėjimą.

Kaip rašo UNIAN, šiuose rinkimuose bus renkami miestų ir rajonų vadovai. Kol kas dar nėra nuspręsta, ar bus renkami ir vietos tarybų nariai. Separatistai žada išsaugoti politinio sureguliavimo pagrindus ir nekeisti rajonų, miestų, gyvenviečių bei kaimų, o taip pat ir rinkiminių apylinkių ribų. Taip pat žadama nekeisti savivaldos institucijų ir renkamų asmenų pareigybių pavadinimų. Separatistai teigia, kad rinkimai bus surengti remiantis Minsko susitarimų 4 ir 12 punktais. 

Pagal 4 šių susitarimų punktą „pirmąją dieną po kariuomenių atsitraukimo turi prasidėti dialogas dėl vietos valdžios rinkimų rengimo pagal Ukrainos įstatyminę bazę ir įstatymą dėl laikinosios vietos valdžios tam tikruose Donecko ir Luhansko sričių rajonuose tvarkos, o taip pat ir būsimo režimo šiuose rajonuose pagal šį įstatymą. 

12 Minsko susitarimų punkte teigiama, kad pagal Ukrainos įstatymą dėl laikinosios vietos valdžios tam tikruose Donecko ir Luhansko sričių rajonuose tvarkos su vietos valdžios rinkimais susiję klausimai bus aptariami ir derinami su Donecko ir Luhansko sričių rajonų atstovais trišalės kontaktinės grupės formatu. Teigiama, kad rinkimai atitiks Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) standartus ir juos stebės ESBO Demokratinių institutų ir žmogaus teisių stebėjimo biuras (DIŽTB). 

Liepos 1 d. A. Zacharčenka pranešė apie vienpusį ugnies nutraukimą šalia Širokynės, tačiau vėliau Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir Vidaus reikalų ministerijos atstovai šią informaciją paneigė patikindami, kad separatistų vykdomi apšaudymai tęsiasi ir toliau.