„Tai vyksta ne tik pas mus Supraslėje – visoje Lenkijoje viskas džiūsta. Čia lijo prieš pusantro ar prieš du mėnesius“, – pasakoja vietos gyventojas.

Supraslės komunos meras Radoslowas Dobrowolskis sako, kad draudimas įvestas, nes buvo situacijų, kai rajone vandens srovė buvo labai silpna, tad nebuvo įmanoma naudoti indaplovių ar skalbimo mašinų. Kai kur, anot jo, vandens apskritai nebuvo.

Pasak mero, kai kuriomis dienomis vandens buvo sunaudojama keturis kartus daugiau, nei vandentiekis sugebėjo tiekti.

„Įvedėme draudimą, kad visi solidariai taupydami vandenį užtikrintų, jog visi gyventojai turėtų geriamojo vandens ir vandens higienos reikmėms“, – teigia R. Dobrowolskis.

Nesilaikantiems draudimo grės piniginės baudos.

„Laikausi draudimo. Kai toks oras, tęsiasi sausra. Deja, reikia palaukti lietaus“, – sakė žurnalistų kalbinta moteris.

Po liūčių Rumunijoje – pusantro metro vandens

Tuo metu Rumunijoje kelis miestus užklupo stiprus potvynis. Po valandą trukusios stiprios audros viena iš upių išsiliejo į žmonių kiemus. „Užtvanka griuvo, užliejo namą, tėtis jame įstrigo, vanduo vietomis iki juosmens“, – pasakojo įvykių liudininkas.

„Čia pusantro metro vandens. Bandžiau patekti į namus, nepavyko. Tikiuosi, vanduo neišplaus mašinų iš garažo“, – kalbėjo kitas vietos gyventojas.

Kadangi potvynis buvo staigus ir netikėtas, daugelio žmonių turto ir laikomų gyvūnų išgelbėti nepavyko.

„Mano rūsys pilnas vandens, vištos ten nebegyvos“, – teigė nuo stichijos nukentėjusioje vietovėje gyvenanti moteris.

Dėl potvynių gyvenvietėse neliko elektros. „Lijo apie valandą, manau, kad išėjo apie 70–80 litrų į kvadratinį metrą. Nuo vandens nukentėję vyresnio amžiaus žmonės buvo evakuoti“, – teigė vietos metas Traianas Rusu.

Iš viso potvyniai nusiaubė apie 30 vietovių devyniose Rumunijos apskrityse. Gelbėti žmonių ir jų turto išsiųsta per 4 tūkst. gelbėtojų.

Visą LNK reportažą galite žiūrėti čia: