Nuo praeitos savaitės informaciją apie sienos kirtimą moters globėjas gauna tiesiai į savo mobilųjį telefoną. Ir visai nesvarbu, kad atsakingas vyras į užsienį vyksta kartu su savo moterimi.

Saudo Arabijoje veikiančios moterų teisių gynimo organizacijos aktyvistė Manal al Sherif, praeitais metais raginusi šalies moteris nepaisyti joms taikomo draudimo vairuoti automobilį, pasakojo, jog į ją kreipėsi vyras, papasakojęs, jog, su savo žmona būdamas ore uoste, gavo trumpąją žinutę iš migracijos pareigūnų. Ja buvo pranešta, kad jo sutuoktinė kirto šalies sieną.

„Pareigūnai moterų stebėjimui pasitelkė modernias technologijas“, - sakė rašytoja ir žurnalistė iš Saudo Arabijos Badriya al-Bishr, kritikuojanti „vergystės sąlygas, kuriomis moterys gyvena“ karalystėje.

„Ši technologija skirta moterų kalinimui“, - tvirtina moteris.

Remiantis įstatymais, kuriems didelę įtaką daro itin konservatyvių pažiūrų islamo atmaina, moterims neleidžiama išvykti iš Saudo Arabijos be globėjo (kuriuo gali būti vyras, tėvas arba brolis) leidimo. Globėjas turi duoti raštišką sutikimą – oro uoste ar pasienio punkte pasirašyti vadinamajame „geltonajame lape“.

Įsigaliojus tokiam valdžios sprendimui, socialiniame tinkle „Twitter“ iš karto pasipylė jį smerkiantys komentarai.

„Sveikas, Talibane, štai tau keli praktiniai Saudo Arabijos elektroninės valdžios patarimai“, - teigiama viename iš komentarų.