Penkių minučių trukmės filmukas, pirmadienį patalpintas svetainėje „Sina“, jau peržiūrėtas 2 milijonus kartų, dešimtys tūkstančių tinklaraštininkų jį jau pasmerkė, rašo „The Telegraph“.

Vaizdo įraše užfiksuota, kaip į už miesto esančią teritoriją su įjungtomis sirenomis atvyksta keli policijos ekipažai. Iš vieno automobilio ištraukiamas vyras, jis prievarta nuvedamas į dirbamos žemės lauką, ten nufotografuojamas ir priverčiamas klauptis.

Galiausiai į klūpančio vyro galvą paleidžiama kulka. Vėl prisistato policijos fotografas – šį kartą jis nufotografuoja aukos lavoną.

Apie tai, kur ir kada buvo užfiksuota šaltakraujiška egzekucija, žinoma nedaug, tačiau, sprendžiant iš stebėtojų dialekto, gali būti, jog veiksmas vyko pietvakarinėje Kinijos Guidžou provincijoje, skelbia „The Wall Street Journal“.

Vaizdo įrašas, kuris pirmą kartą internete pasirodė dar lapkritį, paskatino visuomenę viešai svarstyti, ar visuomenei dar reikalinga mirties bausmė.

„Gyvybė atimta – taip paprastai. Griežtai pasisakau už mirties bausmės panaikinimą“, - rašo vienas komentatorius. „Kodėl žmonės nemato ir nežino, kas laukia mirties bausme nuteisto asmens?“ - klausė antras.

Kiti daugiausia dėmesio skyrė egzekucijos techninėms detalėms. „Manau, kad mirties bausmės atveju kulka turėtų būti paleista į širdį, o ne į galvą“, - savo nuomonę išsakė vienas tinklaraštininkas.

Praeitais metais Kinijoje mirties bausmė buvo įvykdyta 3 tūkst. kalinių, teigia „Dui Hua Foundation“ fondas, savo veiklą vykdantis San Fransiske ir Honkonge.

Jeigu tikėtume šiais skaičiaus, Kinija – šalis, kur įvykdoma daugiausia mirties bausmių. 2012 metų „Amnesty International“ duomenimis, pasaulyje tais metais iš viso įvykdytos 682 mirties bausmės, Jungtinėje Valstijose – 43. Tačiau prieš 10 metų skaičiau buvo žymiai liūdnesni: 2002 metais mirties bausmių skaičius siekė 13 tūkst. 500, o 2007 metais nukrito iki 8 tūkst., skelbia „Dui Hua Foundation“.

1949 metais Kinijoje į valdžią atėjus komunistams, mirties bausmes režimas naudojo kaip kovos su revoliucionieriais metodą. Mirties bausmė laikyta ir įrodymu, jog valdantieji netoleruoja nusikaltimų.
Šiandien mirties bausmė dažniausiai įvykdoma už uždarų durų suleidus mirtiną injekciją, žiniasklaidos dėmesio susilaukia tik išskirtiniai atvejai.

Kovą Kinijos nacionalinis transliuotojas net dvi valandas tiesiogiai transliavo paskutines Naw Khamo gyvenimo akimirkas – šis Birmos narkotikų baronas buvo pripažintas kaltu dėl grupės žvejų iš Kinijos nužudymo Mekongo upėje. Per televiziją žiūrovai netgi išgirdo, jog 44 metų nusikaltėlis ilgisi mamos. Tačiau pačios mirties bausmės įvykdymo smalsuoliams tada pamatyti nepavyko – mirtina vaistų dozė suleista išjungus kameras.