JAV Nacionalinė meteorologijos tarnyba praneša, kad oro temperatūra kasdien šyla, tad tai turėtų būti paskutinis šalčio protrūkis, informuoja CNN.

Pranešama, kad Minesotoje termometro stulpelis rodo -1, tačiau dėl žvarbaus vėjo jutiminė temperatūra yra 4 laipsniai šalčio.

Meteorologijos tarnybos prognozėmis, per naktį didžiojoje Amerikos dalyje šalčiai turi atlėgti.

Poliarinis sūkurys pridarė daug rūpesčių. Užšalę, sutrūkinėję vamzdžiai atitirpsta, ugniagesiai ir santechnikai skuba sustabdyti plūstantį iš jų vandenį.

Iš vamzdžių bėgantis vanduo padarė žalos privatiems namams ir įvairioms įstaigoms, užtvindė gatves.

Kanzase (Misūrio valstija) dėl sutrūkusių vamzdžių teko uždaryti 30-ies aukštų biurų pastatą, nes vanduo užtvindė rūsį ir sugadino elektros tiekimo sistemą.

Čatanugoje (Tenesio valstija) sutrūkus vamzdžiams daugiabutyje, žalos patyrė 50 butų.

Dekeiteryje (Alabamos valstija) netyla santechnikos įmonių telefonai.

„Verslui nauda, tik miego mažai, – sakė santechnikas Chrisas Byrdas. – Kartą per 10 metų nutinka tokie įvykiai.“

Meteorologai įspėja, kad nuo vakarinės Tenesio iki rytinės Kanzaso ir Oklahomos valstijų dalies keičiantis oro temperatūrai, keliai ir gatvės pasidengia plonu ledu.

Šylant ima purkšti lietus, kyla rūkas, o temperatūra tebėra minusinė, tad tvyro chaotiškas oras, ledinį rūką keičia sniegas.

Prognozuojama, kad ledas padengs gatves, tiltus, veikiausiai nutrauks elektros laidų.

Tai vienos iš daugelio nemalonių poliarinio sūkurio staigmenų. Per šalčius šešiose valstijose mirė 23 žmonės.

JAV prarado 5 mlrd. JAV dolerių

Jungtinių Valstijų ekonomika dėl ekstremalių šalčių šių metų pradžioje jau prarado apie 5 mlrd. JAV dolerių. Apie tai praneša "CBS News", remdamasi agentūros "Planalytics Inc." pirminiais skaičiavimais.

Analitikai nurodo, kad blogos oro sąlygos neigiamai paveikė beveik 200 mln., t.y. du trečdalius JAV gyventojų. Savo ruožtu tikimasi, kad neigiamas arktinių šalčių bangos poveikis šalies ekonomikai bus trumpalaikis.

ELTA primena, kad sausio 8 d. technologijų bendrovė "MasFlight" apskaičiavo, jog dėl šalčių JAV oro linijos ir jų keleiviai jau patyrė 1,4 mlrd. JAV dolerių nuostolių. Be to, neįprastai šaltas oras smarkiai pabrangino dujas ir elektros energiją.