Tokie vaizdai užfiksuoti kitą dieną po to, kai Kijevo vyriausybė pradėjo operaciją prieš promaskvietiškus separatistus, pranešė vienas naujienų agentūros AFP fotografas.

Ant tų mašinų sėdėjo dešimtys ginkluotų vyrų, vilkinčių slepiamąsias uniformas. Šarvuočiai važiavo per miestą, lydimi karinio sunkvežimio.

Tuo metu vokiečių žurnalistė Raniah Salloum socialiniame tinkle „Twitter“ skelbia mačiusi šešis ukrainiečių tankus su rusų vėliavomis. Pasak jos, šios pajėgos perėjo į Rusijos pusę.


Paaiškėjo, kad dalis į Kramatorską įžengusių ukrainiečių karių trečiadienio rytą su šešiais tankais perėjo į prorusiškų separatistų pusę.

Stebint apstulbusiems gyventojams, šarvuočiai su Rusijos ir Donecko srities vėliavomis važiavo miesto gatvėmis. Keletas žmonių mojo jiems.

„Mes jau kelias savaites negavome pakankamai maisto, Kijevas mus pamiršo. Užteks“, – sakė vienas karys. „Mes esame tauta“, – pridūrė kitas.

Kiekviename tanke buvo po 12 ukrainiečių kareivių. Kai kurie jų prie uniformų buvo prisisegę Georgijaus juostą – Rusijos kariuomenė narsos simbolį.

Taip kariai signalizavo savo nepritarimą naujajai vyriausybei Kijeve. Ši antradienį Rytų Ukrainoje pradėjo antiteroristinę operaciją.

Ukrainos vyriausybė antradienį paskelbė, kad buvo atsikovotas prieš tai separatistų užimtas Kramatorsko oro uostas.

Naujienų agentūra „Reuters“ skelbia, kad į Slavianską įvažiavo 5 arba 6 šarvuočiai. Kolonos priekyje – šarvuotis su Rusijos vėliava.

Ant kiekvienos iš mašinų sėdėjo po kelis ginkluotus vyrus, vilkinčius įvairias slepiamąsias uniformas – tikėtina, kad jie yra prorusiški aktyvistai.

Šarvuotieji transporteriai sustojo prie miesto administracijos pastato, kurį šiuo metu yra užėmę separatistai.

Kiek anksčiau skelbta, kad Rusijos diversantai, veikiantys Ukrainos Slaviansko mieste, naktį į trečiadienį gavo nurodymą trauktis iš miesto.

Ukrainos jėgos struktūrų kovotojai ėmėsi visų miesto blokavimo priemonių – pagrindinis tikslas sulaikyti Rusijos karius. Tokią informaciją savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčiukas, skelbia glavcom.ua.

Donecke grupė ginkluotų žmonių užgrobė miesto tarybą

Mažiausiai 20 prorusiškų separatistų trečiadienį užėmė Ukrainos rytinio Donecko miesto tarybos pastatą, pranešė šios institucijos atstovė.

Ji sakė naujienų agentūrai „Reuters“, kad tie vyrai yra ginkluoti, tačiau nekėlė jokių reikalavimų.

Kaip pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, miesto taryba buvo užimta trečiadienį ryte, po mero Oleksandro Lukjančenkos susitikimo su Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) misijos atstovais.

Per pastato užėmimą šūvių nebuvo, tie žmonės tiesiog įėjo į vidų nesutikdami jokio pasipriešinimo.

Jie nurodė visiems taryboje buvusiems žmonėms išeiti iš pastato, o šiuo metu neša iš kabinetų dokumentus. Žurnalistams kategoriškai draudžiama filmuoti ir fotografuoti įvykius.

Tuo tarpu Donecko naujienų portalas „OstroV“ citavo vieną miesto tarybos pareigūną, kuris sakė, kad ginkluoti įsibrovėliai tikina, jog pastate dirbantiems žmonėms niekas negresia ir siūlo visiems likti darbo vietose.

Šiuo metu su atėjūnais vedamos derybos, siekiant išsiaiškinti jų reikalavimus ir išspręsti šį incidentą. Ginkluoti žmonės budi pirmame aukšte ir laiptinėse.

Internetinis laikraštis KID nurodė, kad įsibrovėlių, ant kurių rankų matėsi raiščiai su užrašu „Oplot“ („Tvirtovė“), iš pradžių buvo apie penkis, bet vėliau atėjo daugiau.

Leidinys pridūrė, kad buvo paskelbta pastato evakuacija, tačiau miesto tarybos nariai gali laisvai įeiti ir išeiti iš pastato.

„Pastatas neapsuptas, tačiau prie jo kampų stovi ginkluoti kaukėti žmonės“, – rašo KID.

Separatistai paėmė įkaitais du ukrainiečių karius

Ukrainos gynybos ministerija trečiadienį pranešė, kad prorusiški kovotojai separatistiniame Luhansko regione šalies rytuose „įkaitais“ paėmė du ukrainiečių karius.

Ministerijos spaudos tarnyba informavo, kad ukrainiečių karininkas ir kariškis-kontraktininkas buvo sulaikyti antradienį netoli Krasnyj Lučo miesto, kai sustojo kelyje pataisyti sugedusio tarnybinio automobilio.

Prie karių privažiavo „ekstremistai“, kurie paėmė juos įkaitais ir nusivežė nežinoma kryptimi, rašoma pareiškime, kuriame priduriama, kad ministerija imasi visų būtinų priemonių sulaikytiems kariams išvaduoti.

„Ukrainos gynybos ministerija perspėja asmenis, susijusius su šiuo teroro aktu, kad jų veiksmai kvalifikuojami pagal visą virtinę Ukrainos baudžiamojo kodekso straipsnių“, – sakoma pareiškime.

Žada griežtai reaguoti į veiksmus prieš ukrainiečių karius

Ukrainos gynybos ministerija imasi visų būtinų priemonių, kad išvaduotų separatistų Krasnyj Luče Luhansko srityje sulaikytus ukrainiečių karius.

Kaip trečiadienį pranešė ministerijos spaudos tarnyba, vienas karininkas ir vienas kariškis-kontraktininkas sustojo kelyje pataisyti sugedusio tarnybinio automobilio, kai prie jų privažiavo ekstremistai, kurie paėmė juos įkaitais ir nusivežė nežinoma kryptimi.

„Ukrainos gynybos ministerija perspėja asmenis, susijusius su šiuo teroro aktu, kad jų veiksmai kvalifikuojami pagal visą virtinę Ukrainos baudžiamojo kodekso straipsnių“, – sakoma pranešime.