Panaudodama žinutes ir nuotraukas, surinktas rusiškame socialiniame tinkle „VKontakte”, Konfliktų žvalgybos grupė (CIT) daro išvadą, kad Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu praėjusiais metais asmeniškai apdovanojo rusų karį įteikdamas jam rankinį laikrodį. Šis sužeistas karys buvo paguldytas į ligoninę Maskvoje, rašo rferl.org.

Vasario 8 d. CIT, kuriai vadovauja rusų tinklaraštininkas Ruslanas Levijevas, parengtoje ir išpublikuotoje ataskaitoje dėmesys telkiamas į kovą, vykusią aplink strateginį Ukrainos Debalcevės geležinkelių mazgą ir sutapusią su taikos derybų pradžia.

Kovos tęsėsi ne vieną dieną ir po 2015 m. vasario 12 d. pasirašytos ugnies nutraukimo sutarties. Kritikai apkaltino Rusijos remiamus separatistus sutarties pažeidimu siekiant kontrolės ir didesnių teritorijų.

CIT tvirtino, kad šie įrodymai, tarp kurių ir Jevgenijus Usovas, karys iš Šeštosios tankų brigados iš Rusijos Žemutinio Naugardo srities, liudija apie tai, kad sprendimas eskaluoti konfliktą Ukrainoje ir imtis atakų Debalcevėje priimtas aukščiausio rango Rusijos valdininkų.

„Sunku patikėti, kad šį sprendimą galėjo priimti kas nors kitas, o ne Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas“, - teigiama parengtoje ataskaitoje.

V. Putinas ne kartą neigė siuntęs rusų karius į Rytų Ukrainą, o Kijevas ir NATO savo ruožtu teigia turintys nenuginčijamų Rusijos dalyvavimo šiame tarp Ukrainos kariuomenės ir prorusiškų separatistų vykstančiame kare įrodymų.

Šis 2014 m. balandžio mėn. prasidėjęs karas jau nusinešė per 9 tūkst. civilių gyvybių. CIT įrodymų pagrindas – socialinių tinklų stebėjimas, o pateikiama analizė detali, nors iš dalies ir yra paremta netiesioginiais įrodymais.

CIT grupė aptiko vasario 22 d. J. Usovo socialiniame tinkle „VKontakte“ skelbtą koreguotą nuotrauką, kurioje jis užfiksuotas sutvarstytas ir gulintis ligoninės lovoje, o šalia stovi S. Šoigu.

Komentare šalia nuotraukos pasisakė dar vienas rusų karys iš tos pačios tankų brigados. Jis klausia, ką sakė ministras. „Jis nieko daug nepasakė, tik išreiškė viltį, kad bus geriau. Dar jis įteikė dovanų laikrodį!“ – bendražygiui atsakė J. Usovas.

Diena anksčiau vasario 21 d. J. Usovo paskelbtame įraše – iš arti daryta nuotrauka, kurioje užfiksuotas laikrodis „Aviator Airacobra“ dėžutėje, ant laikrodžio puikuojasi gynybos ministro S. Šoigu logotipas.

Nuotrauka šiame socialiniame tinkle buvo vis dar skelbiama net ir po metų. CIT grupė teigia ištyrusi prieinamas ir asmenines J. Usovo skelbtas nuotraukas ir šiuo pagrindu daranti išvadą, kad jis gydytas Maskvos karių ligoninėje dėl per Debalcevės mūšį patirto kojos sužeidimo.

Interneto platybių tyrinėtojai nuvyko į šią Maskvos ligoninę, norėdami palyginti čia esančius pastatus su vaizdais, fotografuotais iš J. Usovo palatos.

Rusijos gynybos ministerija atsisakė komentuoti informaciją apie galimą S. Šoigu apsilankymą ligoninėje. CIT taip pat atkreipia dėmesį ir į 2015 m. vasario 19 d. skelbtą įrašą, kuriame J. Usovas teigia patyręs sužeidimą dėl į jį pataikiusio šrapnelio. Be to, jis tikina tarnaujantis Žemutinio Naugardo srityje.

CIT samprotauja, kad jei J. Usovas būtų susižeidęs dėl netinkamo naudojimosi ginklais arba per pratybas, kažin ar tokiu atveju gynybos ministras asmeniškai jį būtų lankęs ir dovanojęs jam laikrodį.

Taigi CIT daro išvadą, kad J. Usovas buvo sužeistas Debalcevėje. Internetinė stebėjimo grupė pabrėžia, kad J. Usovas dažnai lankydavosi „VKontake“ 2015 m. pradžioje, tačiau neskelbė jokių įrašų sausio 26-vasario 14 d., o juk būtent šiuo periodu buvo vykdoma Debalcevės operacija, prasidėjusi sausio 22 d. Pirmasis po šio periodo jo skelbtas įrašas – tai vasario 14 d. įkelta nuotrauka iš ligoninės palatos.

CIT teigia, kad Šeštoji tankų brigada dislokuota Ukrainoje ir ją galima identifikuoti iš balto apskritimo ant ginklų. Tarp surinktų įrodymų yra ir nuotraukų, kuriose užfiksuoti tankai iš kovos Debalcevėje su tokiais pat skiriamaisiais ženklais.

CIT ataskaita papildo daugybę įrodymų, liudijančių apie Rusijos karinių pajėgų dalyvavimą kare Rytų Ukrainoje. Trapus susitarimas dėl ugnies nutraukimo pradėjo galioti praėjusiais metais, tačiau jis pažeidžiamas kasdien.

Maskvoje dirbantis britų leidinio „The Daily Telegraph“ korespondentas Rolandas Oliphantas socialiniame tinkle „Twitter“ rašo, kad įrodymų, liudijančių apie rusų kariuomenės dalyvavimą Debalcevėje, yra labai daug ir to tikrai pakanka, taigi nebūtų keista, jei Rusija to net neneigtų.