Jevgenija Berkovič, rašanti jausmingus eilėraščius prieš Maskvos puolimą Ukrainoje, buvo suimta šį mėnesį, jai gresia iki septynerių metų kalėjimo, jei bus pripažinta kalta dėl „terorizmo pateisinimo“. Ji taip pat kaltinama „radikalaus feminizmo“ propagavimu.

Antradienį 38 metų režisierė pateikė prašymą, kad iki teismo būtų paleista, tačiau Maskvos teismas atmetė jos apeliacinį skundą. Į teismą pareikšti solidarumo atvyko kai kurie jos šalininkai.

J. Berkovič, auginanti dvi įvaikintas paaugles dukras, sakė bijanti, kad jos vaikai dėl išsiskyrimo gali patirti „smarkų psichikos sutrikimą“.

J. Berkovič ir dramaturgė Svetlana Petrijčiuk buvo suimtos dėl 2019 m. spektaklio „Finistas, drąsusis sakalas“. S. Petrijčiuk taip pat gresia kalėjimas iki septynerių metų, jei bus nuteista.

„Aš nepadariau jokio nusikaltimo, – sakė teismui J. Berkovič. – Mano darbas statyti spektaklius“. Ji teigė, kad nėra pavojaus, jog galėtų pabėgti, nes namuose turi pažeidžiamų vaikų, taip pat pabrėžė, jog spektaklis gavo Kultūros ministerijos finansavimą. „Jūs manote, kad ministerija skyrė rublių terorizmo propagandai?“ – klausė J. Berkovič.

„Jie teisia meno kūrinį“, – posėdyje sakė J. Berkovič advokatė Ksenija Karpinskaja. „Dostojevskis būtų sėdėjęs kalėjime, nes jo romanas „Nusikaltimas ir bausmė“ yra apie maniaką, nužudžiusį seną moterį“, – pridūrė ji.

J. Berkovič buvo Kirilo Serebrenikovo, vieno novatoriškiausių ir sėkmingiausių Rusijos režisierių, studentė. K. Serebrenikovas paliko šalį, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pernai pasiuntė kariuomenę į Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją