Abchazijoje buvo taikomos panašios konflikto schemos ir jos istorija byloja, kad Rusija tokiais atvejais žada vieną, o daro visai ką kitą. 1992 metais Abchazijos autonominės respublikos separatistinė vyriausybė paskelbė nepriklausomybę nuo Gruzijos, dėl ko kitais metais prasidėjo Gruzijos ir Abchazijos karas.

2008 metais po Rusijos ir Gruzijos karo Rusija pripažino Abchazijos nepriklausomybę, tačiau iki šiol jos neprijungė prie savo teritorijos, nes tai jai nėra naudinga. Dabar du trečdaliai Abchazijos biudžeto subsidijuojama iš Maskvos. Tačiau šių pinigų nepakako net tam, kad praėjus dviem dešimtmečiams po karo pabaigos šalis būtų atstatyta. Dabar Abchazija – pasaulio nepripažinta ir nuskurdusi teritorija su karo nusiaubtais namais.

Kalbant apie Rusijos konfliktų kurstymo taktikas, tai vienos jų esmė tokia: kitose šalyse Rusija finansuoja partijas, kurios sukurtos jai palaikyti, vėliau įveda pajėgas. O Abchazijoje rusai apskritai pardavinėjo ginklus abiem konflikto pusėms.

„Ciniškiausia, kas gali būti – turėt trenerį iš vienos ir iš kitos pusės, vieną asmenį, kuris niekaip nenori užbaigti šio mūšio, jis trunka tol, kol abu dalyviai žlunga“, - komentuoja karo ekspertas Arčilas Cincadzė.

Dar viena bendra detalė – mėginimas supriešinti dvi radikalias jėgas, paaštrinti prieštaravimus iki kruvinos konfrontacijos ir palaikyti ją tol, kol nusiaubiama teritorija.

Buvęs Gruzijos karinis atstovas JAV ir Abchazijos karo veteranas Arčilas Cincinadzė teigia, kad šiandieninis Krymas – jo „dežavu“.

„Buvo būtent dvasiniai raginimai, tarsi sielos šauksmas. To, ko pas mus nebuvo ilgą laiką – tautiško, patriotiško. Kaip tik grojo šiomis švelniomis natomis“, - pažymėjo A. Cincadzė.

Štai kodėl visi proukrainietiškai nusiteikę žmonės Ukrainoje mažiausiai nori kaip pagalbininkus matyti čia nacionalistus iš „Pravyj sektor“ („Dešiniojo sektoriaus“).

Laimei, vienas Abchazijoje panaudotas Rusijos scenarijus Kryme patyrė fiasko. Buvę Afganistano karo veteranai su Georgijaus juostomis atėjo derėtis su totorių Medžlisu. Ši akimirka išties unikali istorijoje, nes tai įvyko pirmą kartą. Jie tris kartus bandė paskirti kitą susitikimą. Abiejų šių derybų dalyvių tikslas – užkirsti kelią susiskaldymui nacionaliniu pagrindu.

Galiausiai totoriai su afganais susitarė kartu patruliuoti gatvėse: „Turime kartu vaikščioti. Ir jeigu atsiras svetimas, kad jis matytų, jog mes kartu“.