Paklaustas apie Azerbaidžano žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kad Rusijos pajėgos pradėjo palikti pozicijas, kurias buvo užėmusios pagal Maskvos tarpininkaujamą 2020 metų taikos susitarimą tarp Baku ir Jerevano, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė: „Taip, tai tiesa.“

Azerbaidžano valstybinė žiniasklaida šią savaitę paskelbė, kad Rusijos kariai pradėjo palikti savo pozicijas, jos turimuose vaizdo įrašuose ir nuotraukose matyti šarvuočiai su Rusijos vėliavomis, kaip teigiama, išvažiuojantys iš teritorijos.

Rusija buvo dislokavusi 2 000 taikos palaikymo pajėgų karių pagal susitarimą, kuriuo siekta užbaigti 2020 metais prasidėjusį ir šešias savaites trukusį kruviną puolimą, per kurį Azerbaidžano pajėgos užgrobė Kalnų Karabacho ir aplinkines teritorijas.

O pernai rugsėjį Baku per žaibišku vienos dienos operaciją užbaigė teritorijos perėmimą ir sukėlė pabėgėlių krizę, nes beveik visi vietos gyventojai – apie 100 000 etninių armėnų – išvyko į Armėniją, baimindamiesi įvairių atsakomųjų veiksmų bei represijų.

Rusijos „taikdariai“ Kalnų Karabache

Rusija ir Armėnija nuo seno buvo sąjungininkės, tačiau jų santykiai pernai apkarto, kai rusų „taikdariai“ neįsikišo ir nesukliudė Azerbaidžanui perimti Kalnų Karabacho regiono iš jį valdžiusių armėnų separatistų.

Vasario mėnesį pasirodžiusiame interviu Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas pareiškė, kad jo šalis sustabdė savo dalyvavimą Rusijos vadovaujamoje Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijoje (KSSO).

Šiam gynybos blokui, kuriam priklauso keletas buvusių sovietinių respublikų, vadovauja Rusija.

Armėnija boikotavo praėjusių metų pabaigoje vykusį KSSO viršūnių susitikimą. „Manome, kad KSSO Armėnijos atžvilgiu 2021 m. ir 2022 m. neįvykdė savo tikslų“, – interviu metu sakė N. Pašinianas.

Kremlius tuomet pranešė negavęs jokio oficialaus patvirtinimo, kad Armėnija traukiasi iš KSSO.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)