Tyrėjai sako atskleidę slaptos prekybos tinklą – taivanietiškos staklės tiekiamos Rusijos vyriausybės valdomoms karinės pramonės įmonėms ir branduolinės fizikos institutams, rašo „Newsweek“.

Ši informacija paaiškėjo esant griežtesniam tikrinimui visame pasaulyje, prekybos sankcijoms ir eksporto kontrolei. Prasidėjus Rusijos ir Ukrainos karui, Maskvai pasidarė sunkiau gauti strategiškai svarbios įrangos, reikalingos karo mašinai palaikyti, nes buvo įvesta sankcijų siekiant užkamšyti eksporto kontrolės sistemoje esančias spragas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas stengiasi sušvelninti šį smūgį Rusijos ekonomikai, bandydamas užmegzti artimus ekonominius santykius su Kinija, tačiau dėl įmantrių tiekimo grandinių vien Pekino pastangų neužteko Maskvos technologiniams poreikiams patenkinti.

Tyrimo metu buvo nuodugniau patyrinėti Rusijos muitinės duomenys. Paaiškėjo, kad eksporto kontrolės priemonėmis nepavyko veiksmingai neleisti Rusijai per tarpininkus įsigyti Taivane gaminamų staklių. Be to, žurnalistai išsiaiškino, kad kai kurios iš šių staklių nukeliavo į branduolinių tyrimų institutus ir karinės pramonės įmones.

„Taiwan Reporter“ ir „The Insider“ iš Rusijos vyriausybės gavo išskirtinės pirkimų informacijos, kuri padėjo geriau suprasti situaciją: Taivano staklių gamintojai, regis, negali kontroliuoti, kur nukeliauja jų produkcija, rašoma sausio 24 d. paskelbtoje ataskaitoje.

Tyrimo autoriai taip pat sako, kad svarbų vaidmenį vaidina Turkija. Ši šalis yra Taivano eksportuojamų staklių tranzito punktas. Remiantis muitinės statistiniais duomenimis, 2023 m. sausio–spalio mėnesiais Taivano eksporto į Turkiją vertė padidėjo 45 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2022-aisiais. Staigiai išaugęs eksportas Turkiją pavertė pagrindine Taivano staklių eksporto rinka, nors ir neoficialiai.

Nors dauguma Vakarų valstybių, įskaitant Vokietiją, nutraukė staklių eksportą į Rusiją prasidėjus invazijai į Ukrainą, Taivanas toliau su ja prekiavo ir džiaugėsi 2022 m. gerokai išaugusiu staklių eksportu.

„Taivanas nuo pat pradžių laikėsi tarptautinės bendruomenės priimtų sprendimų ir pranešė Rusijai įvesiąs ekonominių sankcijų. Be to, Taivano ekonomikos ministerija pareiškė griežčiau tikrinsianti į Rusiją eksportuojamą produkciją ir išplėtė eksporto kontrolę“, – „Newsweek“ skirtame pareiškime nurodė Taivano užsienio reikalų ministerija.

Tyrimo metu buvo atskleistas ir labai svarbus Rusijoje veikiančio importuotojo, daugiausia besistengiančio apeiti sankcijas, susijusias su staklėmis, vaidmuo. Iš visų rusiškų įmonių, 2023 m. pirkusių taivanietiškas stakles per trečiąsias šalis, didžiausia importo apimtimi išsiskyrė bendrovė „I Machine Technology“.

Anonimu likti panoręs Taivano staklių ir komponentų pramonės asociacijos darbuotojais pasidalijo įspūdžiais iš 2023 m. balandžio mėnesį Pekine įvykusios staklių parodos. Nepaisant visų aplinkybių, joje dalyvavo pirkėjų iš Rusijos – už gaminius jie atsiskaitinėjo grynaisiais ir įsigytas stakles parsivežė į Rusiją.

„Taiwan Reporter“ duoto interviu metu vienas Taivano staklių gamintojos „Excetek“ vadybininkas papasakojo, kaip jo įmonei pavyko apeiti 2023 m. sausio mėnesį sugriežtintus eksporto kontrolės reikalavimus. Eksportui skirtą produkciją „Excetek“ nusiuntė patvirtinti Taivano pramoninių technologijų tyrimų institutui. Jo ekspertai patvirtino, kad „Excetek“ kirpimo staklės nepatenka į Taivano eksporto kontrolės teisės aktų taikymo sritį.

Šaltinis pabrėžė, kad „Excetek“ nieko nežinojo apie Budkerio branduolinės fizikos instituto įsigytą produkciją ir įsipareigojo paraginti savo prekybos agentą nepardavinėti gaminių pirkėjams, kuriems taikomos sankcijos. Taip pat vadybininkas pabrėžė iššūkius, su kuriais susiduria Taivano gamintojai, bandydami sukontroliuoti staklių srautą, įskaitant klientų sąrašų konfidencialumą bei nuogąstavimus dėl tiesioginio gamintojų ir galutinių pirkėjų kontakto.

Žurnalistinis tyrimas apėmė ir daugiau Taivano staklių gamintojų. Rusijos pirkimų duomenyse nurodyta, kad Budkerio branduolinės fizikos institutas, kuriam Jungtinių Amerikos Valstijų iždo departamentas įvedė sankcijų, 2023 m. birželio mėnesį per importuotoją „Sodikom-Centr“ įsigijo „Excetek“ staklių NP600L ir VG500.

Negana to, „Taiwan Reporter“ rado Rusijos vyriausybės pirkimų įrašų, rodančių, kad valstybės valdoma karinės pramonės įmonė „Korporacija Kometa“ 2023 m. rugsėjo mėnesį per Maskvoje įsikūrusią krovinių pervežimo bendrovę AMG įsigijo penkių ašių frezavimo stakles, kurias pagamino Taivano įmonė „Pinnacle Machinery“. Už stakles buvo sumokėta maždaug 97,7 mln. rublių (apie milijonas eurų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)