V. Nebenzia pareiškė, jog Rusija nesutinka su virtualiu V. Zelenskio dalyvavimu JT Saugumo Tarybos posėdyje. Esą Maskva „iš principo nėra prieš“ Ukrainos prezidento ar jo atstovo dalyvavimą, bet tai turėtų vykti akivaizdiniu būdu.

Vasilijus Nebenzia

„Tai ne mūsų užgaida, bet taisyklė, reguliuojanti JT Saugumo Tarybos darbą. Čia nėra politikos, tai tik procedūros klausimas“, - cituoja RF nuolatinį atstovą Rusijos leidinys „RBK“.

Klausimas buvo pateiktas balsuoti, bet šiam reikalavimui pritarė tik Rusija. Kinija susilaikė, o 13 JT Saugumo Tarybos narių balsavo prieš.

Vasilijus Nebenzia

„Rusai liūdnai pagarsėję kaip šaudymo sau į kojas pasaulio čempionai. Jie kaip mazochistai pasiūlė balsuoti dėl Ukrainos prašymo leisti V. Zelenskiui kreiptis į JT Saugumo Tarybos narius. Niekas nepalaikė Rusijos balsavimo prieš. 13 stiprių balsų, remiančių Ukrainą“, - parašė tviteryje Ukrainos atstovas Jungtinėse Tautose Sergijus Kyslycia.

JT vadovas: pusmečio nuo karo Ukrainoje pradžios sukaktis – liūdnas ir tragiškas įvykis

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas trečiadienį pusės metų nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios sukaktį pavadino „liūdna ir tragiška sukaktimi“.

Šiuos komentarus A. Guterresas išsakė per specialų JT Saugumo Tarybos posėdį, skirtą šioms metinėms paminėti.

Anot JT vadovo, šešis mėnesius besitęsiantis konfliktas yra „niokojantis“.

Vasilijus Nebenzia,  Antonio Guterresas

„Šio beprasmiško karo pasekmės juntamos toli už Ukrainos ribų“, – kalbėjo A. Guterresas, turėdamas galvoje poveikį maisto ir degalų kainoms.

„Jeigu 2022 metais nestabilizuosime trąšų rinkos, 2023 metais tiesiog nebus pakankamai maisto“, – perspėjo jis.

A. Guterresas sakė tebesąs „itin susirūpinęs“ dėl karinių veiksmų aplink Zaporižios elektrinę pietryčių Ukrainoje, didžiausią Europoje atominę jėgainę.

„Blyksi perspėjamieji signalai, – pabrėžė jis. – Bet koks tolesnis šios padėties eskalavimas gali vesti prie susinaikinimo. Jėgainės saugumas privalo būti užtikrintas ir elektrinė turi vėl tapti vien civile infrastruktūra.“

Volodymyras Zelenskis

Jėgainę nuo kovo laiko užėmusios Rusijos pajėgos. Pastarosiomis savaitėmis šis kompleksas ir jo apylinkės ne kartą buvo apšaudyti, o Maskva ir Kyjivas dėl šių smūgių kaltino vienas kitą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kreipdamasis vaizdo ryšiu į Saugumo Tarybos posėdžio dalyvius, pareiškė, kad Rusija „turėtų besąlygiškai sustabdyti branduolinį šantažą“ ir „visiškai pasitraukti“ iš Zaporižios elektrinės.

„Europai ir kaimyniniams regionams gresia radiacinės taršos pavojus. Tai yra faktas“, – V. Zelenskis sakė per posėdį, kurį paprašė surengti JAV, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė.

Rusijos ambasadorius prieš JT Vasilijus Nebenzia protestavo, kad V. Zelenskiui buvo leista pasisakyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)