„Kol kas dar anksti kalbėti apie pergalę prieš terorizmą. Rusijos oro pajėgoms pavesta užduotis ir toliau atakuoti teroristų taikinius“, - naujienų agentūroms sakė Hmeimimo oro bazėje, kur bazuojami Maskvos karo lėktuvai, esantis N. Pankovas.

Rusija paliks Sirijoje modernius priešlėktuvinės gynybos kompleksus

Rusija toliau naudos modernias oro erdvės gynybos sistemas, kad apsaugotų Sirijoje liekantį savo kontingentą po to, kai Maskva atsitrauks iš tos šalies dalį savo pajėgų, antradienį pranešė vienas aukšto rango Kremliaus pareigūnas.

„Paliksime visą patikimą likusio kontingento – mažesnės jo dalies – apsaugą“, – Rusijos naujienų agentūros citavo Kremliaus administracijos vadovą Sergejų Ivanovą.

„Kad būtų veiksmingai užtikrinamas saugumas, taip pat (saugantis nuo atakų) iš oro, reikalingos moderniausios priešlėktuvinės gynybos priemonės“, – pridūrė jis, atsakydamas į žurnalistų klausimą, ar Rusija paliks Sirijoje modernius zenitinių raketų kompleksus S-400.

Pirmieji rusų karo lėktuvai paliko aviacijos bazę Sirijoje

Pirmoji Rusijos karinių lėktuvų grupė antradienį pakilo iš aviacijos bazės Sirijoje ir išskrido į Rusiją po to, kai prezidentas Vladimiras Putinas netikėtai įsakė atitraukti didžiąją dalį pajėgų iš šios karo draskomos šalies, pranešė Gynybos ministerija.

„Pirmoji rusų lėktuvų grupė išskrido iš Hmeimimo oro pajėgų bazės į savo nuolatines bazes Rusijos Federacijos teritorijoje“, – rašoma ministerijos išplatintame pareiškime.

Jame priduriama, kad šioje grupėje yra bombonešiai Su-24 ir transporto lėktuvas Tu-154.

Ministerija anksčiau nurodė, kad lėktuvai aviacijos bazę paliks grupėmis, kurias sudarys po vieną transporto lėktuvą, gabenantį kariškius ar įrangą, bei jį lydintys kariniai lėktuvai.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistams sakė, kad Hmeimomo oro pajėgų bazė ir laivyno bazė Tartuse toliau veiks ir jose liks dalis rusų karinio kontingento.

Tačiau D.Peskovas nepateikė jokių detalių, kiek rusų kariškių liks Sirijoje, taip pat nenurodė, ar šalyje bus palikti Rusijos zenitinių raketų kompleksai S-400.

Rusija apie dalinį savo pajėgų atitraukimą paskelbė tuo metu, kai Ženevoje prasidėjo taikos derybos, Sirijai minint penktąsias brutalaus konflikto, jau nusinešusio per 270 tūkst. gyvybių, metines.

JT pasiuntinys: Rusijos pasitraukimas iš Sirijos yra reikšmingas pokytis

Jungtinių Tautų pasiuntinys Sirijoje Staffanas de Mistura antradienį sveikino Rusijos pajėgų dalinį pasitraukimą iš karo draskomos šalies, pareiškęs, kad šis žingsnis yra „reikšmingas pokytis“, galintis teigiamai paveikti taikos derybas.

„Prezidento (Vladimiro) Putino žinia, paskelbta tą pačią dieną, kai Ženevoje prasidėjo šis Sirijos vidaus derybų raundas, yra reikšmingas pokytis, kuris, kaip mes viliamės, turės teigiamą poveikį pažangai Ženevoje vykstančiose derybose, kuriomis siekiama rasti Sirijos konflikto politinį sprendinį ir susitarti dėl taikios politinės pereigos šalyje“, - sakė jis.

Prancūzija: bet koks konflikto mažinimas Sirijoje turi būti sveikintinas

Prancūzija antradienį santūriai pasveikino netikėtą Rusijos sprendimą išvesti savo pajėgas iš Sirijos, sakydama, kad bet koks konflikto deeskalavimo ženklas yra sveikintinas.

„Mes atkreipėme dėmesį į prezidento (Vladimiro) Putino pranešimus. Jeigu juos lydės konkretūs veiksmai, tai bus teigiamas įvykis, – sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos atstovas. – Turi būti skatinama viskas, kas padeda deeskaluoti (konfliktą) Sirijoje“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)