TCH žurnalistui pavyko susisiekti su V. Savčenko. „Sustabdė pasienyje, nori sulaikyti. Konsulas su manimi, sėdžiu jo automobilyje su diplomatiniais numeriais. Kitokiu atveju jau būčiau sulaikyta“, – pasakojo ji.

UNIAN praneša, kad ukrainiečių diplomatas, nuolatinis Ukrainos atstovas Ukrainos prie Europos Tarybos, Dmitrijus Kuleba pranešė, jog Vira su Ukrainos konsulu yra užsirakinusi diplomatiniame automobilyje pasienyje. Automobilį yra apsupę Rusijos pareigūnai, norintys sulaikyti N. Savčenko seserį. Pasieniečiai yra paėmę jos dokumentus ir nenori išleisti iš Rusijos.

Vėliau D. Kuleba nurodė, kad Rusijoje nuteistos pilotės N. Savčenko sesuo vyksta į Ukrainos konsulatą Rostove prie Dono, socialiniame tinkle „Twitter“ diplomatas džiaugėsi, kad Rusijos pareigūnai neišdrįso pažeisit konsulo diplomatinio imuniteto, kol jie saugojo V. Savčenko.

Likimas sprendžiamas aukščiausiu diplomatiniu lygiu

Vera Savčenko yra konsulate, jos likimas sprendžiamas pačiu aukščiausiu diplomatiniu lygiu

Tai per eterį paskelbė advokatas Ilja Novikovas, praneša „112 Ukraina“.

„Jai pasakė, kad ji yra ieškoma federaliniu mastu dėl teisėjo įžeidimo. Kadangi ji buvo automobilyje su diplomatiniais numeriais, pasieniečiai negalėjo jos sulaikyti. Atvirai sakant, konsulas faktiškai apsaugojo ją nuo pasieniečių“, - teigė I. Novikovas.

Advokatas įsitikinęs, kad ukrainiečių pilotės sesuo V. Savčenko „šiandien ar artimiausiomis dienomis galės palikti Rusijos teritoriją“.

Priminsime, kad balandžio 27 dieną Rusijos pasieniečiai paėmė V. Savčenko pasą ir atsisakė praleisti ją per sieną. V. Savčenko užsirakino automobilyje su Ukrainos diplomatiniais numeriais, kurį vėliau rusai užblokavo.

Rusijos pasieniečiai: paskelbta V. Savčenko paskelbta federalinė paieška

N. Savčenko advokatas Ilja Novikovas socialiniuose tinkluose rašė, kad rusų pasieniečiai savo veiksmus motyvuoja tuo, kad neva prieš pusę metų paskelbta V. Savčenko federalinė paieška dėl čečėnų teisėjo, kuris nagrinėjo ukrainiečių Karpiuko ir Klycho bylą, įžeidimo.

Socialiniame tinkle „Twitter“ D. Kuleba rašo: „Vira Savčenko ir mūsų konsulas užsirakino diplomatiniame automobilyje. Rusijos pareigūnai blokuoja automobilį, nepaisydami jo diplomatinio statuso.“

Jis rašė, kad Ukrainos ambasada Maskvoje ir konsulas vietoje bando išlaisvinti lakūnės seserį iš neįprastos padėties.

„Tikiuosi, kad Viros Savčenko sulaikymas nereikš, kad Rusija paėmė naują įkaitę ir mums neteks reikalauti #FreeSavchenko dėl abiejų seserų“, – pridūrė jis.

Ukrainos Užsienio reikalų ministerija tviteryje rašė, kad Rusijos pareigūnai paėmė V. Savčenko pasą.

Ukrainos prezidentas tviteryje rašė, kad viskas daroma, kad V. Savčenko būtų grąžinta į Ukrainą.

DELFI primena, kad trečiadienį Rusijoje prasidėjo nuteistos Ukrainos pilietės N. Savčenko išdavimo procedūra, kuri gali trukti 1-2 mėnesius. Tai trečiadienį naujienų agentūrai „RIA Novosti“ pareiškė ukrainiečių lakūnės advokatas Markas Feiginas.

„Aš gavau N. Savčenko pareiškimą, jog ji sutinka būti išduota Ukrainai bausmei atlikti. Pagal procedūrą ji turi užpildyti dokumentus, kurie duos pradžią šiam procesui. Manau, kad procedūra jau prasidėjo, bet reikia atminti, jog ji gali trukti mėnesį ar du“, - sakė M. Feiginas.

Anksčiau Ukrainos žiniasklaidoje pasirodė N. Savčenko sesers Viros komentaras po pasimatymo su nuteistąja. Pasak Viros, Nadija jau pildo jai perduotus dokumentus. Kovo 22-ąją Rostovo srities Donecko miesto teismas pripažino N. Savčenko kalta dėl dviejų Rusijos žurnalistų žūties Ukrainos rytuose ir nuteisė ją 22 metus kalėti bendrojo režimo kolonijoje.