Turkijos užsienio reikalų ministras Hakanas Fidanas pabrėžė, kad Ukrainos eksporto atnaujinimas jūra yra svarbus saugiam pasaulio aprūpinimui maisto produktais. Tai, anot jo, taip pat užtikrins didesnį stabilumą ir taiką Juodosios jūros regione. H. Fidanas atkreipė dėmesį į naujus JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso pasiūlymus atsižvelgti į Rusijos interesus siekiant atnaujinti grūdų susitarimą.

S. Lavrovas atsakė, kad A. Guterreso pasiūlymai ir toliau yra tik pažadai, o ne tvirtos garantijos. Vakarų šalys su savo sankcijomis esą yra kaltos, kad Rusija negali išvežti savo grūdų.

Nepaisydama tarptautinio protesto, Rusija liepą nesutiko pratęsti grūdų susitarimo, pasiekto tarpininkaujant Turkijai ir JT. Saugumo garantijos laivybai su Ukrainos uostais buvo atšauktos. Prieš tai didelė žemės ūkio šalis Ukraina, nepaisant Rusijos invazijos, nuo 2022 m. vasaros jūra eksportavo apie 33 mln. tonų grūdų ir kitų žemės ūkio produktų. Kiti transportavimo keliai sausuma yra daug brangesni.

Rusijos ir Turkijos ministrų susitikimas, be to, buvo skirtas pasirengti netrukus įvyksiančiam prezidentų Vladimiro Putino ir Recepo Tayyipo Erdogano susitikimui. Anot šaltinių Ankaroje, jis numatytas Sočyje rugsėjo 4 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją