Jo teigimu, tokią išvadą sustiprina ir tai, kad Maskva atitraukia karius iš kitų Rusijos Federacijos regionų ir net neramių Centrinės Azijos rajonų ir siunčia juos sienos su Ukraina link: taip siekiama užtikrinti, kad pakaktų pajėgų didelio masto invazijai, rašoma svetainėje interpretermag.com.

Vasario 3 dieną „Ježednevnyj žurnal“ komentaruose A. Goltsas pažymi, kad net Vladimiro Putino spaudos sekretorius pareiškė, jog Kremliaus lyderis „yra itin sunerimęs dėl įvykių plėtros Donbase“.

Naujienų agentūra TASS tame pačiame pranešime rašo, kad vienas Kremliaus patarėjas teigė, jog Kremlius supranta, kodėl separatistai skelbia visuotinę mobilizaciją.

Apsišaukėliškų respublikų lyderiai supranta, ką sako Maskva, pažymi A. Goltsas.

Jie taip pat yra pasirengę derėtis, „bet tik“ tuo atveju, jei išsaugos savo užgrobtas teritorijas. Kadangi toks variantas net nesvarstomas, jie kovos toliau – ir bus remiami Maskvos.

A.Goltsas užsimena, kad separatistams vargu ar pavyks sutelkti 100 tūkst. kovotojų, kuriuos jie pažadėjo surinkti per dešimt dienų.

Jų kontroliuojamoje teritorijoje paprasčiausiai nėra tiek žmonių, kad jiems pavyktų tai padaryti. Jei vis dėlto jie surinktų tiek žmonių, į karą jie įtrauktų dar didesnę gyventojų dalį, negu Josifas Stalinas Antrojo pasaulinio karo metais.

Nepriklausomas Rusijos kariuomenės analitikas tvirtina, kad tai savo ruožtu reiškia, jog „žaidimai su mobilizacija“ žaidžiami tam, kad „užmaskuotų pasirengimą dar vienam plataus masto Rusijos pajėgų įvedimui“.

Separatistai ir Maskva panašiai elgėsi praėjusią vasarą, taigi atrodo, kad netolimoje ateityje reikia laukti naujos invazijos, rašo interpretermag.com.

Tokią išvadą patvirtina ir „Echo Moskvy“ pranešimas, kuriame cituojama tadžikų žiniasklaida, nurodanti, kad „maždaug 3 tūkst. rusų karių iš 201-osios Rusijos karinės bazės Tadžkistane bus pasiųsti prie sienos su Ukraina“.

Jų vietą užims tadžikų kariai, o tai kelia nerimą dėl saugumo.

Turint galvoje Vakarų pajėgų pasitraukimą iš Afganistano, radikaliojo islamo grėsmė Centrinėje Azijoje tampa dar stipresnė.

Rusų karių atitraukimas iš šio regiono liudija, kokie svarbūs Maskvai yra tolesni žingsniai Ukrainoje.

„Sutelkusi visą dėmesį karui Ukrainoje, Rusija rizikuoja prarasti Centrinę Aziją“, – pažymi A. Goltsas.

Tačiau tai netrukus gali sukelti Maskvai „strateginį košmarą“.

Pasiuntus karius iš Centrinės Azijos į Ukrainą, Rusiją netrukus gali užplūsti „dešimtys tūkstančių pabėgėlių“, mano A. Goltsas.